Startlaphoz Csatlakozz!

Bányásztüntetés január 29-én

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. január 28. kedd, 16:57
Adja vissza a kormány a szénkülfejtésben dolgozók két évvel ezelőtt megvont korhatár előtti öregségi nyugdíját, a korhatár előtti ellátást, s a megszüntetett bányász társadalombiztosítási kedvezményeket! – követelik a bányászok.  Kilencszázötven, nehéz helyzetbe került volt bányászcsalád megélhetését biztosíthatná a minisztérium, idén összesen 14 millió forintból azzal, ha újra biztosítaná a két évvel ezelőtt megvont szakmai nyugdíjat, mégsem teszi – állítja a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ).

    Tavaly is ugyanitt, ugyanekkor, ugyanezért a célért tüntettek, de a követeléseiket az ígéretek ellenére azóta sem teljesítették. Megelégelték a hitegetést, s úgy döntöttek, minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy visszaszerezhessék korábbi jogaikat.

    Még a laikusok számára is egyértelmű, hogy a bányászok élete elképzelhetetlenül nehéz, a kormánynál mégsem hallják meg a segélykiáltásukat. Hivatalosan is alátámasztott tény: a „bányagödörben” rendkívüli munkakörülmények között dolgozni nem egyszerűen bátor, embert próbáló feladat, de egészségkárosító következményei, hosszabb távú hatásai vannak. Egy, a visontai bányában végzett felmérés is kimutatta, hogy az átlagosnál rosszabbak az életkilátásai azoknak az idősebb bányászoknak, akik hosszú ideje dolgoznak a mélységben. Magas a vérnyomásuk, és a carcinogén-hatás miatt a rákos megbetegedés is gyakoribb a körükben. Kinek járna korai nyugdíjazás, ha nem nekik? – értetlenkednek az érintettek. A szakszervezet úgy döntött: nem hagyja a bányában meghalni az embereket, addig kér, követel egyre hangosabban és erősebben, amíg el nem érik a céljukat.

    A bányászok folyamatos munkarendben dolgoznak, adott esetben vasárnap vagy éppen ünnepeken, részben ezzel a szakadatlan készültséggel is magyarázható, hogy a 4-7. napon lényegesen több baleset éri őket, mint egyébként. Nem véletlen, hogy a 150/1991-es kormányrendelet alapján 30 év szolgálati idő után elmehettek nyugdíjba a szénkülfejtéses bányatérségben, a meghatározott munkakörökben, folyamatos munkarendben dolgozók. Egészségüket ugyanis károsítja a 300 méteres nyílt mélységben, extrém körülmények között végzett munka.

    A bányászok nehezményezik, azt is, hogy a kormány megszüntette a bányászok kedvező nyugdíjátlag-számítását, amelynek az a lényege, hogy akik legalább 15 évet dolgoztak a föld alatt, de a nyugdíjuk nem érte el az átlagos bányásznyugdíjat, akkor megkapták az átlagot. Ráadásul a bányászokat a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok járandóságának megvonása is sújtja. Ugyancsak két évvel ezelőtt elveszítették havi átlagosan 120-130 ezer forintos juttatásukat azok a bányászok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához és nem képesek folyamatos, nehéz fizikai munka végzésére. A holnapi – január 29, szerdai – tüntetésen ők is ott lesznek.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bányásztüntetés január 29-én.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector