2014. március 31

VDSZ: a választás tétje az iparban

Adókönnyítést az elnyomott ipari húzóágazatoknak, a munkavállalókat is védő munka törvénykönyvet, s a szakképzés újraindítását is követeli a választásra időzítve az új kormánytól a VDSZ, a legnagyobb ipari szakszervezet. A vegyipari ágazat elvárja, hogy a következő kormány ne csak a gépjárműgyártásra alapozza a nemzetgazdaság működését.

Bővebben




2014. március 27

VDSZ: Mégis lesz ebben a hónapban béremelés a Hankooknál

Mégis lesz ebben a hónapban béremelés a Hankooknál – döntött ma az utolsó pillanatban a rácalmási gyár vezetése a vegyipari szakszervezet (VDSZ) erős nyomásának hatására. Az emeléseket azonban differenciálja a cég, amivel az érdekvédők nem értenek egyet.

Bővebben




2014. március 26

A BTDSZ vizsgálatot követel: eltűntek a szabadságok

Vizsgálatot követel, s ha szükséges, jogi lépéseket kezdeményez a szakszervezet a Szegedi Közlekedési Társaságnál eltűnt szabadságok és az arra beállított, de ki nem fizetett pénz ügyében közölte a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete. A BTDSZ hónapok óta várja a választ az ügyben, ám úgy tűnik, a cégnél semmibe veszik a szakszervezeti és a munkavállalói jogokat olvasható a közleményben.

Bővebben




EKSZ: Nem engedjük sztrájkba kényszeríteni magunkat!

Bábként mozgatná a szakszervezeteket a BKK? Sztrájkba hajszolná a BKV-s szakszervezeteket, sőt, a pattanásig feszült bértárgyalások során a zsarolástól sem riad vissza a Budapesti Közlekedési Központ – állítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet. A busz-, villamos- és metróvezetőket is tömörítő EKSZ most azzal tiltakozik a módszer ellen, hogy egyelőre nem hirdet sztrájkot, hanem minden eddiginél nagyobb egységbe tömörülve érvényesíti a követelését. A BKK a tavalyi bérmaradvánnyal zsarolja a szakszervezeteket: csak akkor fizeti ki, ha az idei emelésben számukra kedvező mértékben állapodnak meg.

Bővebben




2014. március 24

BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet: Káosz várható a felszíni tömegközlekedésben az M4-es Metró beindításával

 Az M4-es Metró beindításával a felszíni tömegközlekedésben az autóbuszok útvonalának jelentős része megváltozik. Szakszerveztünk aggályosnak tartja, hogy a felszíni változások hirtelen ad-hoc jelleggel előkészítetlenül kerülnek átrendezésre. A BKK mint megrendelő az elmúlt hét csütörtökön hozta véglegesen nyilvánosságra a 4-es Metró megnyitása következményeként létrejövő felszíni viszonylatokon a 2014. március 29-től bekövetkező jelentős változásokat. 

Bővebben




2014. március 21

A Magyar Szakszervezeti Szövetség 14 elvárása a következő kormánytól

Sokan sokféleképpen tekintenek az elmúlt négy év változásaira. A kormányon lévők felforgatták a jogrendszert, az államigazgatást, a demokratikus berendezkedést. Ez az átalakítás és különösen annak kizárólag a parlamenti kétharmados többségre épülő módja gyöngítette a társadalmi együttműködést. A szakszervezetek és a kormány közötti konzultáció és egyeztetés helyébe központilag vezérelt médiaakciók léptek.

Bővebben




Magyarul is elérhető a LabourStart

A LabourStart.org évek óta szervez globális online akciókat a Föld különböző országaiban a szakszervezeteket és tisztségviselőiket ért támadások ellen.

Bővebben




2014. március 18

Gyászmenet a BKV-ért

Az emlékezetes jegyvásárlási akció után újabb látványos forgalomlassító demonstrációra készül a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet március 19-én (szerdán), 16.00 órakor. Az EKSZ a cégnél uralkodó káoszra, a buszjáratok kiszervezésével kapcsolatos ellentmondásokra, a járművezetők túlterheltségére és kiszolgáltatottságára, valamint az érdemi egyeztetés hiányára hívja fel a figyelmet, ezúttal egy többféle látványos elemből álló megmozdulással.

Bővebben




2014. március 17

Szociális Ágazati Sztrájkbizottság: jövedelemkiegészítő intézkedésre vállaljon garanciát a kormány

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetett a követeléseiről a Kormánnyal. Ennek eredménye a szociális ágazat összes, közpénzből finanszírozott dolgozóját érintő pótlékrendszer és a Szociális Életpálya Modell kidolgozására létrehozott munkacsoport. Kölcsönös kompromisszumok után a vitatott kérdésekben – egy kivétellel – egyetértés született. A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság a sztrájkkészültség megszüntetése érdekében elengedhetetlennek tartja, hogy a Kormány még a 2014-es esztendőben további jövedelemkiegészítő intézkedésre vállaljon garanciát. E követelésünk jogossága a szociális területen dolgozók jövedelmi helyzetének ismeretében nem vitatható.
 

Bővebben




2014. március 14

FDSZ: minőségi munkáért, minőségi fizetést a felsőoktatásban dolgozóknak!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete SZTE Intézményi Szervezete folyamatosan figyelemmel kíséri az új pedagógus életpálya életbe léptetésével kapcsolatos fejleményeket, és osztja a pedagógusok felháborodását a félresikerült és szakmaiatlan közoktatási „reform” és annak összes negatív következménye miatt.

Bővebben