Munkaerő-kölcsönzés és az áfa

 Az Áfa törvény a munkaerő-kölcsönzés fogalmát nem ismeri, illetve nem határozza meg, ezért a munkaerő-kölcsönzés keretében megvalósuló ügyletek kapcsán felmerülő áfakötelezettség szempontjából először a vonatkozó munkajogi szabályozást kell megvizsgálni. A munkajogi szabályok alapján határozható meg a fenti ügyletek tartalma, illetve jellegadó tartalma, melynek ismeretében az Áfa törvény egyes rendelkezéseinek a munkaerő-kölcsönzés jogintézménye tekintetében történő alkalmazása is tisztázható. Az Áfa-kalauz írása a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Törékeny marad a hazai konjunktúra

  Beindult, de törékeny a magyar növekedés. A jegybank csodafegyvernek hitt ingyenhitele nem hozta a várt eredményt. Az OECD és az Európai Bizottság (EB) prognózisa szerint jövőre lassul a magyar gazdaság. Belátható időn belül nem leszünk képesek kinőni a nyolcvan százalék körül beragadt államadósságot – írja a Népszava.hu.

Bővebben




A tartós munkanélküliség állapota

  A tartós munkanélküliek életvezetési stratégiáiról és lélektanáról számos tévhit él a társadalomban: nem dolgoznak, nem aktívak, nem keresik a megoldásokat – írja a Magyar Narancs.

Bővebben




Az MSZP EP-képviselőjelöltje megállapodást írt alá a Közmunkás Szakszervezettel

A közfoglalkoztatottak érdekeit is képviseli az Európai Parlamentbe (EP) kerülése esetén Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselőjelöltje, aki erről pénteken Miskolcon írt alá megállapodást Vécsi Istvánnal, a Közmunkás Szakszervezet elnökével.

Bővebben




Székely Tamás: visszakövetelik jogaikat a szakszervezetek

Levélben követelik régi jogaikat az új kormánytól a szakszervezetek, de érdemi párbeszéddel a munka törvénykönyve mielőbbi felülvizsgálatát, a megszüntetésre ítélt korkedvezményes nyugdíj megmentését, valamint a korengedményes lehetőség újraélesztését is elvárják a döntéshoóktól. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szakmai segítséget is nyújtana követléseik teljesítéséhez, erről beiktatása után írásban is tájékoztatja majd a miniszterelnököt a szervezet.

Bővebben




Választás előtt a pedagógusok

  Bár a Nemzeti Pedagógus Kar megalakításának első lépését aggályosnak látják, a küldöttgyűlésen való részvételt mégis elengedhetetlennek tartják azok a pedagógusok, akik ringbe szállnak a 125 fős testület székeiért. Arról viszont csak elképzeléseik vannak, mi is lesz a küldöttek feladata a júniusi gyűlésen. Azt sem lehet tudni egyelőre, folytatódik-e a küldöttek munkája a 9 fős vezető testület megválasztása után – olvasható az ATV oldalán.

Bővebben




Budapest a legöregebb

 A főváros a legöregebb a 19 megye és Budapest összehasonlításában: ott majdnem másfélszer annyi 65 éven felüli él, mint ahány 14 éven aluli. A nettó keresetek és az átlagnyugdíjak között szintén Budapesten a legnagyobb a különbség – mutatták ki a KSH szakemberei, melyről a Viággazdaság is beszámolt.

Bővebben




Az önkormányzat két közmunkás béréhez tudná kigazdálkodni a hozzájárulást

 – A napokban telefonáltak a gönci munkaügyi központból, azt mondták, diktáljuk be, mennyi közmunkást tudunk alkalmazni minimum és maximum. Szívem szerint azt mondtam volna, hogy minimum és maximum is összesen kettőt, mert ennyinek a bérhozzájárulását talán még ki tudja gazdálkodni a több sebből vérző önkormányzat – ezt mondja Bihi Miklós, Vizsoly polgármestere, akinek saját közösségi oldalára feltett, kétségbeesett levele alapján a Népszabadság elsőként írta meg: a választások után drasztikusan csökkentette a kormány a közmunkások létszámát.

Bővebben




Baranyában is elfogyott a pénz a közmunkásokra

Baranyában is elfogyott a pénz a közmunkásokra, és ez a helyi munkaügyi központokon is látszik: hirtelen megteltek álláskereső munkanélküliekkel. Ők eddig földet művelni tanultak pénzért - kár, hogy csak pénzük nincse – írja a Népszabadság.

Bővebben




Nem jön ki a kormányzati közmunkás matek

Az ambiciózus kormányzati tervek szerint havi átlagban kétszázezer embert vonnának be idén a közfoglalkoztatásba. A programra elkülönített pénzekből viszont csak 30 százalékkal kevesebb közmunkásra futja – olvasható a Népszabadságban.

Bővebben