Budapest a legöregebb

Mennyi a 65 év felettiek aránya a 14 év alattiakhoz képest?

 A főváros a legöregebb a 19 megye és Budapest összehasonlításában: ott majdnem másfélszer annyi 65 éven felüli él, mint ahány 14 éven aluli. A nettó keresetek és az átlagnyugdíjak között szintén Budapesten a legnagyobb a különbség – mutatták ki a KSH szakemberei, melyről a Viággazdaság is beszámolt.

   Míg 1991 elején az országban 100 fiatalra 91 idős jutott, tíz évvel később már 119. A főváros és a megyék közül Budapest öregedési idexe - vagyis azon mutató, amely azt mutatja meg, hogy mennyi a 65 év felettiek aránya a 14 év alattiakhoz képest - a legmagasabb (148), míg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében a legalacsonyabb (100).
 
   A KSH egyik legfrissebb kiadványából az is kiderül, hogy Magyarországon mind a fiatalok (14,5 százalék), mind pedig az idősek (16,9 százalék) aránya alacsonyabb az EU-tagállamok átlagánál. Az öregedési index, a legkedvezőbb korösszetételű Írországnál hazánkban 7,1 százalékponttal kisebb a gyerekkorúak, viszont 5 százalékponttal nagyobb az időskorúak aránya.
 
  Mindezek alapján érhető, hogy a társadalmi juttatások legnagyobb részét – az európai országokhoz hasonlóan egyébként -, az idősekkel kapcsolatos kiadások teszik ki. 2012-ben a nyugdíjakra és egyéb ellátásokra majdnem 3350 milliárd forintot fordítottunk. Ez az összeg éves átlagban 2 millió 890 ezer ember ellátását fedezte. A pénz legnagyobb része, 70 százaléka öregségi nyugdíjra ment el, 2013 januárjában 2 millió 128 ezren kapták ezt az ellátást. Országos átlagban ez 2,1 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor Budapesten, Fejérben, Zalában és Veszprém megyében több mint 4 százalékosat.
 
   A nők számára újonnan bevezetett, 40 év szolgálati idő után igénybe vett nyugellátásban részesülők aránya szintén Fejér, Zala és Veszprém megyében volt a legmagasabb, országosan ez a járandóság tette ki az öregségi nyugdíjak 4,5 százalékát. 

   Az öregségi nyugdíj átlagos havi összege a januári emelés után 112781 forint volt 2013-ban, átlagosan 7,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nők ennél kevesebbet (106451 forintot), a férfiak többet (122828 forintot) kaptak.
 
   Az átlagos öregségi nyugdíj országosan a nettó átlagkereset 77 százalékának felelt meg 2013 januárjában, de ezen belül viszonylag nagy volt a szórás: az öregségi nyugdíjak nettó keresethez viszonyított aránya Budapesten volt a legalacsonyabb (74 százalék), míg Nógrád megyében igen magas (94 százalék).
 
   A fővárosban ugyanakkor a havi nettó átlagkereset 34 ezer forinttal, az átlagos öregségi nyugdíj csaknem 21 ezer forinttal magasabb volt az országos átlagnál. Az országos átlag feletti járandóságban részesültek még a nyugdíjasok Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében. Békésben, Bács-Kiskunban és Szabolcs-Szatmár-Beregben – ahol a keresetek is alacsonyabbak – viszont fejenként átlagosan alig több, mint százezer forintra számíthattak az idősek.
 
  A nyugdíjra nem jogosult idősek számára az időskorúak járadéka az az ellátási forma, amelyet igénybe vehetnek. 2012-ben havonta átlagosan valamivel több mint hatezer rászorultnak folyósították a járadékot; több mint 60 százalékuk olyan családban élt, ahol az egy főre jutó jövedelme a nyugdíjminimum felét sem érte el. A legtöbb rászoruló olyan, Bács-Kiskun megyei, főként kistelepülésen élő nő, aki ideje nagy részében otthon és a családi gazdaságban dolgozott, így nem tudta megszerezni a nyugdíjjogosultsághoz szükséges időt. A támogatás összegének átlagos havi összege 26700 forint volt, a teljes 2012-es kifizetés 1,9 milliárd forintot tett ki.
 
Szociális ellátások a nyugdíjon túl
 
  Az önkormányzatok által nyújtott szociális étkeztetést és házi segítségnyújtást zömében az idősek veszik igénybe: 2012 végén a szociális étkeztetést igénybe vevők 69, a házi segítségnyújtásban részesülők 82 százaléka volt 65 évesnél idősebb. Ezeket az ellátási formákat a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Beregben és Békésben igényelték, míg legkevésbé a fővárosiaknak volt rá szükségük. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszer, amely vészhelyzetben jelent gyors segítséget, 24.700 idős ember otthonában volt elérhető 2012 végén, főként Szabolcsban és Baranyában.

Forrás: Világgazdaság