Ezer mérnököt alkalmaz a Bosch Budapesten

Megkezdte a munkát az ezredik mérnök a Bosch budapesti fejlesztőközpontjában, ahol folyamatosan nő a szakemberek száma: csak az utóbbi két évben több mint 300 mérnököt vettek fel – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Vetélytárs vagy alibifoglalkoztató

Kiszoríthatják a helyi termelőket a közmunkával termelt olcsó zöldséggel-gyümölccsel, hiszen a munkabért a költségvetés finanszírozza. Emiatt végül nem nőhet, hanem csökkenhet a foglalkoztatás. Mások szerint viszont a központi források futamideje bizonytalan, és a közmunkások szakértelme sem vetekedhet a gazdákéval, így kétes az ilyen termelés sikere. Abban megegyeznek a szakemberek, hogy az alibimunkának nincs értelme, a közmunkásokat meg kell tanítani „halászni” – olvasható a Népszavában.

Bővebben




Boros Péterné: A bérfeszültség a közszolgálat minőségét is ronthatja

A közszféra fizetéseiről szóló párbeszéd folytatásában bíznak a szektorbeli érdekvédők, véleményük szerint 20 százalékos lineáris emelés már nem lenne elegendő a helyzet megoldására.

Bővebben




Sztrájk-egyeztetést indított a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet

A létszámhiány, a rossz bánásmód, az elértéktelenedő fizetések, az embertelen munkaidő és munkakörülmények miatt nagy a feszültség a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló (RÜK) Kft-nél. A cégvezetés egyelőre az időt próbálja húzni, a szakszervezet pedig még bízik a tárgyalásos megoldásban – írja a Népszava.

Bővebben




Akár 500 ezren is kaphatnak munkáltatói lakáscélú támogatást

Az OTP Bank számításai szerint körülbelül 500 ezer kedvezményezettje lehet a munkáltatói vissza nem térítendő lakáscélú támogatásnak. A hitelintézet elindította a támogatás folyósításához kapcsolódó szolgáltatását - közölte a bank.

Bővebben




Módosult a külföldiek munkavállalási engedélye

Az Európai Unión kívüli munkavállalók az idei évtől már az úgynevezett összevont eljárásban kérelmezhetik a foglalkoztatásukat és a tartózkodásukat jóváhagyó engedélyt – hívja fel a figyelmet a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, mely hírről a munkajog.hu is beszámolt. Az egyszerűsített eljárás megkönnyíti az Unióba érkező külföldi dolgozók számára az ügyintézést, azonban nem megfelelő körültekintés esetén akár hónapokig tartó kényszerpihenővel is szembenézhetnek.

Bővebben




Hétfő délután a legrosszabb dolgozni

Hétfőn ebéd után 13 óra 42 perckor utálják legjobban a munkájukat, és péntek délután 18 óra 8 perckor a legboldogabbak az emberek egy hatalmas brit szervezet, a Citizen Advice Bureau adatai szerint. A tanulmány alapján szombaton a legjobb nap, a vasárnap pedig ismét nőni kezd a feszültség – írja a Blikk.

Bővebben




Így kell elszámolni a részvényalapú kifizetéseket

Nem ritka, hogy a vállalkozások saját részvényeket vagy ezekre vonatkozó opciókat juttatnak munkavállalóiknak, esetleg más, velük kapcsolatba kerülő gazdasági szereplőknek – írja az ado.hu.

Bővebben




Munkaerő-kölcsönzés: régi módszer új köntösben

Ez a szó, hogy munkaerő-kölcsönzés, ismeretlen fogalom volt évtizedekig Magyarországon, hiszen a rendszerváltást megelőző időkben a törzsgárda tagság és jelvény, no meg annak különféle fokozatai, komoly kitüntetések voltak, a munkavállaló számára tekintélyt, megbecsülést adtak. Akkor éppen az volt a cél, hogy minden üzem kialakítson magának egy állandó gárdát, olyan embereket, akik ismerik egymást, egymásra mindig számíthatnak, és számíthat rájuk a gyár is. No meg, bűncselekmény volt a munkakerülés. Ez a kettő eszmei szempontból kiegészítette egymást – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Boros Péterné: romolhat a közszolgáltatások színvonala a bérfszültség miatt

 A közszféra fizetéseiről szóló párbeszéd folytatásában bíznak a szektorbeli érdekvédők, véleményük szerint 20 százalékos lineáris emelés már nem lenne elegendő a helyzet megoldására – írja a Napi Gazdaság.

Bővebben