Balog: Magyarország akkor lehet sikeres, ha nincsenek szakadékok a társadalomban

Magyarország akkor lehet sikeres ország, akkor lehet jövője, ha nincsenek szakadékok a társadalomban - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy a hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztathatóságáról szóló budapesti konferencián csütörtökön.

Bővebben




Mi számít bele a jogviszonyba a Nők 40 kedvezményes nyugdíj esetén?

 Negyven év szolgálati idő után választhatják a nők a nyugdíjazásukat. Utánajártunk, pontosan mi számít bele a negyven évbe.

Bővebben




Munkavállalók: a propaganda és a tények

 A gazdasági élénkülés halvány nyomai már látszódnak a foglalkoztatási adatokon, amelyek természetesen köszönő viszonyban sincsenek a kormányzati sikerpropagandában hangoztatott számokkal. Az átlagbér bruttó 229800 forint – írja a stop.hu.

Bővebben




A szabadnapok több, mint harmadát nem veszik ki a magyar munkavállalók

A hazai munkavállalók harmada nem veszi ki összes szabadnapját, a szabadnapokból átlagosan 36 százalék marad meg év végén - derül ki a Profession.hu „Szabadság - élünk vele?” című kutatásából.

Bővebben




Szeretetszolgálatok: nem csak a béreken múlik az ellátások színvonala

 A szociális szakmának szervezett tanácskozást a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amelyeken megállapították, hogy a béreket csak a minőség javulásával fejleszthetik – írja a HVG.

Bővebben




Reálbér növekedést hozott az alacsony infláció

 Az elemzők szerint a bérek márciusi alakulása jelentős reálkereset növekedést hozott az alacsony infláció mellett. Ezzel megindulhat a lakossági fogyasztás érdemi növekedése, ami hozzájárulhat a GDP bővüléséhez is.

Bővebben




Ki minősül gyermeknek a szabályozás szempontjából?

A munkajogi szabályozás számos előírást tartalmaz arra, ha a munkavállaló gyermeket nevel. Közismert a gyermekek után járó pótszabadság, vagy a kisgyermekes anyákat megillető felmondási védelem. Kérdés azonban, ki minősül gyermeknek a szabályozás szempontjából? Vajon akkor is alkalmazni kell ezeket az előírásokat, ha a munkavállaló nem is él együtt a gyermekével? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 229 800

  A nemzetgazdaságban – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – az átlagkeresetek 1,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. 2014. január–márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 229 800 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 246 600, míg a közszférában 199 700 forintot kerestek – írja a Világgazdaság.

Bővebben




A KSZSZ elvárásai a 2014-2018. közötti kormányzati ciklusra

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) az 1990. évi megalakulása óta képviseli a Szövetségbe tömörült szakszervezetek köztisztviselőit, kormánytisztviselőit, közalkalmazottait, az ügyészeket, a bírákat és a nemzetbiztonság területén dolgozókat. Fellép a munkahelyek biztonságáért, a munkavállalók munkafeltételeinek javításáért, az életminőség javításáért. Tekintettel van arra a társadalmi elvárásra és felelősségre, ami az általa képviselt munkavállalók iránt megnyilvánul.

Bővebben




Mendrey László: a több tízezres diákhiány több ezres pedagógus-leépítésekkel fog járni

 Több, mint harmincezerrel kevesebben iratkoztak be középiskolába a következő tanévre, mint eddig, ami a PDSZ elnöke szerint több ezer pedagógus elbocsátását eredményezheti. Mendrey László szerint az egyik ok a tankötelezettség korhatárának leszállítása, amelynek negatív következményeivel egy 2011-es minisztériumi háttéranyag is számolt – írja a Népszava.

Bővebben