Kisöprik a kéményseprőket

   Padlóra küldte a rezsicsökkentéssel a Fidesz-kormány a kéménysepréssel foglalkozó magánvállalkozásokat, de az önkormányzati cégek is veszteségessé váltak. A csődbe jutott kisvállalkozások nem reménykedhetnek pénzügyi segítségben. Emiatt hamarosan több ezer ember munkahelye szűnik meg országszerte. Hamarosan több megyében leállhat a szolgáltatás. A kormánynak nincs pontos terve arra, hogy miként oldja meg az ellátást – olvasható a Népszavában.

Bővebben




Baj lesz még az alacsony bérekből

   A legutóbbi munkapiaci költségadatok az euróövezeti deflációs veszély növekedésére utalnak – vélekedtek pénteki tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

Bővebben




Kétszer annyi új cég alakul, mint amennyit felszámolnak

A nagyszámú felszámolás ellenére nem szűkül a cégvilág, az elmúlt egy év során is több mint kétszer annyi cég kapott működési engedélyt Magyarországon, mint ahányat felszámoltak - mutat rá a feketelista.hu portál.

Bővebben




Időskori szegénység vár a mai munkavállalókra

A középkorúak többségének 100 ezer forint alatt lesz az időskori ellátása, ha marad a mai nyugdíjrendszer. Azok, akik ma nettó 100 ezer forintot keresnek, 60 ezer forint nyugdíjra számíthatnak, de az átlagbérért - jelenleg nettó 153 ezer forint - dolgozók ellátása sem éri majd el a 100 ezer forintot. Vannak, akik még náluk is sokkal rosszabb helyzetben lesznek, a közmunkásokra, segélyen élőkre, illetve akik nem dolgoztak le legalább 20 évet, a teljes elszegényedés vár. A nyugdíjrendszer esetleges reformjának ezt a kérdést is kezelnie kellene, de a kormány egyelőre csak azt ígéri, „megvédi a nyugdíjakat” – olvasható a Népszavában.

Bővebben




Nyugdíjra érett a baby boom nemzedék

A válság mélypontja óta eltelt években nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban, és csökkent a munkanélküliség, ugyanakkor makacsul magas és nőtt azok aránya is, akik sem nem alkalmazottak, sem nem munkanélküliek: nem keresnek munkát – írja a tozsdeforum.hu.

Bővebben




Kedvezőbb kvóták vonatkoznak az uniós állampolgárokra az új svájci bevándorlási törvényben

Kedvezőbb kvótákat állítana fel Svájc az uniós állampolgárok, mint a többi külföldi számára új bevándorlási törvényben – jelentette be pénteken a svájci kormány. A februári népszavazás alapján kidolgozott törvénytervezet bevándorlási kvótákat állít fel, de az európai uniós állampolgárokra vonatkozó rendelkezések kevésbé szigorúak. Bern így kívánja enyhíteni a Brüsszel, illetve nagyobb szomszédai, Németország és Franciaország részéről várható megtorló intézkedéseket.

Bővebben




Százezer magyar került hirtelen utcára

 Hirtelen százezerrel nőtt az álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgáltat májusi adatai szerint. Egy hónap alatt ritkán látható ilyen mértékű növekedés, azonban ez nem a munkaerő-piaci helyzet romlásával magyarázható (mint ahogy a korábbi javulás sem azért következett be, mert a vállalatok nagymértékben növelnék a dolgozói létszámot). Eddig elsősorban a közfoglalkoztatás segítette a munkanélküliség csökkenését, most a téli közfoglalkoztatási program vége miatt ugrott meg az álláskeresők száma. A következő hónapokban azonban az idénymunkák elindulásának és a közfoglalkoztatás újbóli felpörgésének hatására csökkenhet az álláskeresők száma – olvasható a Világgazdaságban.

Bővebben