Kedvezőbb kvóták vonatkoznak az uniós állampolgárokra az új svájci bevándorlási törvényben

Évente közel 80 ezren telepednek le az alpesi országban

Kedvezőbb kvótákat állítana fel Svájc az uniós állampolgárok, mint a többi külföldi számára új bevándorlási törvényben – jelentette be pénteken a svájci kormány. A februári népszavazás alapján kidolgozott törvénytervezet bevándorlási kvótákat állít fel, de az európai uniós állampolgárokra vonatkozó rendelkezések kevésbé szigorúak. Bern így kívánja enyhíteni a Brüsszel, illetve nagyobb szomszédai, Németország és Franciaország részéről várható megtorló intézkedéseket.

    A nem uniós tagország Svájc az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjaként megállapodásokat írt alá az unióval – egyebek mellett – a munkaerő szabad áramlásáról, részben azzal a céllal, hogy biztosítsa az európai piacokra való jutást.

    „A harmadik országok állampolgáraitól eltérően az EU és az EFTA állampolgárai továbbra is alkalmazhatóak szakképesítés nélkül” - közölte a svájci kormány, amely arra nem tért ki, hogy milyen korlátozások vonatkoznak majd az uniós állampolgárokra a 2017-ben életbe lépő új törvényben.

    Simonetta Sommaruga, a kérdéssel foglalkozó miniszter közölte: kvótákat állítanak fel a külföldiek – határ mentiek és tartós letelepedési szándékkal érkezők - rövid időtartamú beutazására is. Jelenleg semmilyen kvóta sincs a határ menti térségekből érkezők, sem az idénymunkások számára.

    Bern közölte, hogy a kantonok pótlólagos intézkedéseket hozhatnak a munkaerőpiacuk védelmére. A kormány kérni fogja továbbá az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodásnak az új bevándorlási politikának megfelelő módosítását.

    A munkaerő szabad áramlása az EU egyik alapelve, és uniós vezetők korábban közölték: Svájc nem csemegézhet a piaci hozzáférés előnyeiből anélkül, hogy elfogadná az ezzel járó kötelezettségeket.

    Az EU a népszavazás miatt elhalasztott egy többmilliárd dolláros kutatási programra vonatkozó tárgyalásokat Svájccal. Májusban a Tyco International biztonságtechnikai vállalat jelentette be, hogy a bevándorlási szabályok miatt székhelyét Svájcból Írországba költözteti.

    A populista Svájci Néppárt (SVP) által kezdeményezett február 9-i népszavazáson a szavazók 50,3 százaléka támogatta a bevándorlás korlátozását-

    Három százalékos munkanélküliségével a 8 millió lakosú Svájc számos munkát kereső európai szemében valóságos Eldorádónak számít. Évente közel 80 ezren telepednek le az alpesi országban, amit az SVP elfogadhatatlannak tart. A szabadkereskedelmi megállapodás 2002 óta fokozatosan történt életbe lépése előtt még évi 8000 bevándorlóval számoltak.

    2013-ban a külföldiek a svájci lakosság 23,5 százalékát tették ki (1,88 millió fő), a megállapodás aláírása előtt ez az arány mintegy 20 százalék volt. A jelenlegi bevándorlók közül 1,25 millió fő az uniós tagállamok (Horvátország kivételével), illetve az EFTA-országok állampolgára.