Több milliót ígért a Fidesz a fiatal vállalakozóknak

 Többmilliós „ingyenpénzt” ígért a kampányban a Fidesz a fiatal vállalakozóknak, de a már két éve futó program a választások után megtorpant. A felhívásra jelentkező 1600 vállalkozó hónapok óta arra vár, hogy a kormány végre eldöntse, kinek a pályázatát támogatja. A minisztériumnál „kilincselő” fiataloknak eddig be kellett érniük egy automatikus rendszerüzenettel: köszönik a türelmüket – olvasható a HVG-ben.

Bővebben




Feszültség a kisgyerekes és gyermektelen munkavállalók között

A munkavállaló-barát szervezetek sokat tesznek a munkahelyi kultúra fejlesztéséért, azonban még ezeken a helyeken is gyakran feszültség keletkezik a kisgyermekes és gyermektelen munkavállalók között. A hatékony és valódi kommunikáció, illetve az egyedi szervezeti megoldások sokat segíthetnek ilyen helyzetekben. Többek között ez derül ki a Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézete által készített kutatásból, melyről Primecz Henriett docens beszélt a HR Portálnak.

Bővebben




Foglakoztatási és kereseti adatokról kezd egyeztetést a nyugdíjbiztosító

Az 1955 és 1959 között születettek nyugdíjjogosultsági adatainak egyeztetését kezdi meg az ügyfelekkel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - jelentette be Mészáros József főigazgató hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Bővebben




Az utóbbi években több százezren hagyhatták el az országot

Hatalmas óriásplakáttal hirdeti magát egy külföldi munkákat közvetítő magyar vállalkozás Budapesten. A többszörös bér ígérete minden bizonnyal jó hívószó egy magyarnak: az utóbbi években különböző kutatások alapján is több százezren hagyhatták el az országot. Jellemzően az EU nyugati fele a cél. A külföldi munkavállalással kacérkodó magyarokra sok vállalkozás települ rá, ám ez korántsem olyan hatalmas biznisz, mint amennyire elsőnek látszik: ők már nem érzékelik a tömegeket, a kivándorlás az elmúlt pár évben óriási ütemű volt, mostanra azonban lassulni látszik – írja a HVG.

Bővebben




EU: alig mobil a munkaerő

 Az európai mobilitás mérése körüli rengeteg technikai probléma ellenére állítható, hogy az Európai Unión belüli teljes mobilitás mértéke alapvetően alacsonynak tekinthető, és ez nem pusztán a tagállamok közötti, hanem a régiók közötti mobilitásra is igaz, így a migrációból származó megannyi gazdasági haszon kiaknázatlanul marad – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Tanulás és munkaidő-kedvezmény

Az új Munka törvénykönyve jelentős változásokat vezetett be a tanulmányok folytatása alatt a munkavállalónak törvény alapján járó munkaidő-kedvezmények körében. A szigorodó szabályok mögött feltehetően az a megfontolás áll, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok mellett a jogalkotó külön támogatása nélkül is megfelelő képzettségű munkavállalók állnak a munkáltató rendelkezésére – írja a munkajog.hu.

Bővebben




A vállalatok bizakodóak, mi nem

Miközben a magyar vállalkozások a legtöbb szektorban némileg jobbnak ítélik meg a helyzetüket, mint egy hónappal korábban, addig a lakosság borúlátóbb. A családok szerint egyre nehezebben tudnak félre tenni és még mindig a munkanélküliség a legnagyobb rém – írja a stop.hu.

Bővebben




Csaknem 5100 céget alapítottak egykori munkanélküliek tavaly

Ausztriában csaknem 5100 céget alapítottak egykori munkanélküliek tavaly, amelyek közül a becslések szerint 3300 öt év múlva is a piacon lesz – közölte az osztrák munkaügyi szolgálat (Arbeitsmarktservice, AMS).

Bővebben




A francia Sodexo cég amerikai választott bíróságon perli a magyar államot

A magyar kormány eltökélt abban, hogy megvédje az étkezési utalványok új rendszerét - reagált Kurucz Éva kormányszóvivő arra, hogy a francia Sodexo cég amerikai választott bíróságon perli a magyar államot.

Bővebben




Székely Tamás: a szakszervezetek a létminimum összegéhez jobban közelítő minimálbérre tesznek javaslatot

Három százalékkal nőtt a családi kedvezmény nélkül számított nemzetgazdasági szintű nettó átlagkereset az első félévben 2013 január−júniusához képest − derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a nonprofit szervezetek körében az átlagos nettó kereset 153 900 forint volt: a fizikai foglalkozásúaké 104 400, a szellemi foglalkozásúaké 209 000. A közfoglalkoztatottak adatai nélkül a nemzetgazdaságban 5,7, a vállalkozásoknál 5, a költségvetésnél 7,6, a nonprofit szervezeteknél 7,9 százalékkal nőttek a keresetek.

Bővebben