Botrányos esetek, következmények nélkül

 Statisztikát senkivel sem lehet olyan szépen és jól javítani, mint a közmunkásokkal. Aki nem hiszi, olvassa el a kormányzati sikerpropaganda múlt heti fejezetét a KSH által kimutatott foglakoztatásbővülésről. A számok mögött az ember viszont talán a legkiszolgáltatottabb tagja a magyar jogrendszernek – írja a Vasárnapi Hírek.

Bővebben




Kirúgás emberségesen?

Ez egy elég súlyos dilemma minden HR-t és emberi tényezőt komolyan vevő cégnél, cégvezetőnél, döntéshozónál. Axiómának tűnik, hogy emberséges elbocsátás nincs, legalábbis elbocsátott ember nem tartja emberségesnek az elbocsátását sosem. Talán enyhíthető a rossz érzés némi odafigyeléssel, tervezéssel vállalati oldalról.

Bővebben




Magyarországra jön az indiai gumiabroncsgyár

A 440 millió euróból Gyöngyöshalászon felépülő gyár ezer embernek ad majd munkát.

Bővebben




Munkaidő-kedvezmény a tanulás alatt

Az új Munka törvénykönyve jelentős változásokat vezetett be a tanulmányok folytatása alatt a munkavállalónak törvény alapján járó munkaidő-kedvezmények körében. A szigorodó szabályok mögött feltehetően az a megfontolás áll, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok mellett a jogalkotó külön támogatása nélkül is megfelelő képzettségű munkavállalók állnak a munkáltató rendelkezésére – olvasható az ado.hu oldalán.

Bővebben




Melyik országban túlóráznak a legtöbbet?

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint a német munkavállalók végzik a legtöbb túlórát, többet, mint társaik az európai szomszédos országokban – olvasható a Világgazdaságban.

Bővebben




A teakonyha: viharsarok a munkahelyen

Egy ártatlan helyiség, amely szinte minden munkahelyen megtalálható, és amely mégis számos konfliktus forrása. Mennyi időt tölthetünk ott, mit és kivel ehetünk-ihatunk? Mi teszi a teakonyhát munkaügyi viharsarokká? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Hende: az NKE hallgatóinak a közszolgálat teljes képét ismernie kell

 A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hallgatóinak felkészültnek kell lenniük a maguk szakterületén, de az is fontos, hogy a rendszerben is tudjanak gondolkodni, ismerjék a közszolgálat teljes képét - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfő reggel az NKE tanévnyitó ünnepségén Budapesten, az Orczy-parkban.

Bővebben




Bírni kell a stresszt a fegyőri munkához

Több mint nyolcezren dolgoznak a magyarországi börtönökben. Ma 19. alkalommal tartják meg a büntetés-végrehajtási szervezet napját. Ebből az alkalomból pénteken elismeréseket adtak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fegyőröknek, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetnek pedig egy csapatzászlót adományoztak. Magyarország 28 börtönében 18.330 fogvatartott van, az intézményekben több mint 8000-en dolgoznak – olvasható a Metropolban.

Bővebben




Ingázni, vagy közmunkázni?

Strukturális, vagyis szerkezeti munkanélküliség. Ez a látszólag tudományoskodó, de létező kifejezés az amúgy is sérülékeny hazai munkaerőpiac Achilles-sarka, egyben megengedhetetlen luxus. Jól menő cégek valahol hiába keresik száz szám a munkás kezeket, miközben a munkás kezek kicsit távolabb tartós álláskeresőként száz szám malmoznak, közmunkáznak, vagy mindkettőt egyszerre teszik – olvasható a sonline.hu oldalán.

Bővebben




Sok ember munkakörülményei rosszabbodtak

Hat évvel a pénzügyi válság kirobbanása után a foglalkoztatottság sok országban még mindig nem tért vissza a 2007 előtti szintekre, miközben sok ember munkakörülményei rosszabbodtak – derül ki az OECD múlt héten közzétett, Employment Outlook 2014 című tanulmányából.

Bővebben