Olyan válság jön, amilyet még nem láttunk

  Több mint 600 millió plusz álláshely megteremtésére van szükség 2030-ig a világon, csak hogy a növekvő népességgel lépést tudjunk tartani. A Világbank szerint foglalkoztatási válság van, hiány van munkahelyekből, különösen a minőségiekből – írja a HVG.

Bővebben




Szolgálati idő a nők kedvezményes nyugdíjánál

Beszámít-e a fizetés nélküli szabadság időszaka a nők kedvezményes nyugdíjánál a jogosultsági időbe? A minap a Kúria mondta ki a végső szót egy jogvitában – tudta meg az adozona.hu.

Bővebben




Munkaidő-szabályok: trükkök a számokkal

Aki a munkaidő szabályokat szeretné a gyakorlatban alkalmazni, szerezzen be egy számológépet! Nem biztos azonban, hogy amit matematikailag a törvény megenged, az meg is felel a munkaidővel kapcsolatos szabályok céljának. Az alábbiakban három olyan esetet nézünk meg, ahol a lényeg elveszni látszik a számok mögött – írja az ado.hu.

Bővebben




Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel

Egyik munkavállalónkkal közös megegyezéssel meg kívánjuk szüntetni a munkaviszonyt. Tekintettel arra, hogy már 8,5 éve dolgozik a cégnél, a közös megegyezésben nyújtanánk neki 2 havi távolléti díjnak megfelelő juttatást (kvázi végkielégítést helyettesítő juttatás), valamint ezen felül további 3 havi távolléti díjnak megfelelő juttatást, hogy ösztönözzük a közös megegyezéses megszüntetést. Munkavállaló a munkáltatótól laptopot és mobiltelefont is kapott a munkavégzés során – a jogeseteket a munkajog.hu oldalán fejtik ki.

Bővebben




Ismét sztrájkolnak a Lufthansa egyes pilótái

Szerdán ismét sztrájkba lépnek a Lufthansa egyes pilótái, miután a Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet nem jutott dűlőre a német légitársasággal a korai nyugdíjazással kapcsolatban.

Bővebben




A munkaadók 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást

A magyarországi munkaadók többsége, 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást a következő negyedévben, míg 10 százalék munkaerő-felvétellel, 7 százalék pedig elbocsátásokkal számol - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből, amely 750 hazai munkáltató megkérdezésével készült.

Bővebben




Amit a munkába járás költségeiről tudni kell

A munkába járással kapcsolatos költségek megtérítésével szinte minden munkáltató találkozik. Írásunk célja a legfontosabb szabályok bemutatása, így többek között a munkába járás és a hivatali üzleti utak elhatárolása – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Leteszi a kefét a kéményseprők többsége

A be nem tartott belügyminisztériumi ígéretet átvágásnak érzi, így jövő év elején tényleg leteszi a kefét a kéményseprők többsége. A szén-monoxid-mérgezésben elhunytak száma idén várhatóan jelentősen megugrik, de a katasztrófavédelem szerint új szolgáltató hatósági kijelölésével a helyzet orvosolható – írja a Népszabadság.

Bővebben




Bojkottálható-e a munkakörátadás?

 Mellőzhető-e bizonyos esetekben a munkakör átadása a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor)? A 2012. évi I. törvény, azaz a Munka törvénykönyve (Mt.) 80. paragrafusának (1) bekezdése előírja, hogy „a munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.”- írja az ugyvedvilag.hu.

Bővebben




Csak a gazdagok lettek gazdagabbak

 Az MNB adatai szerint egyre hízik a magyarok pénztárcája. A szó szoros értelmében azonban ez csak a társadalom krémjére igaz. Közben 3 millió ember nyomorog – olvasható az fn.hir24.hu oldalán.

Bővebben