Munkahelyi hiányzás családi okból

 A Munka törvénykönyve számos rendelkezésével elismeri, hogy a munkavállalónak családi kötelezettségei is vannak, amelyekre tekintettel igazoltan hiányozhat a munkahelyről. Ezek közül az egyik kevésbé ismert, de annál fontosabb eset, amikor különös méltánylást érdemlő személyi, családi körülmény miatt lehet távol a munkavállaló – írja az ado.hu.

Bővebben




Pályaválasztási kiállításokat szerveznek a munkaügyi központok

Pályaválasztási kiállításokat szerveznek a kormányhivatalok munkaügyi központjai októberben és novemberben országszerte, segítve a fiatalok elhelyezkedési döntését.

Bővebben




Januártól emelkedik a minimálbér Csehországban

Januártól 700 koronával 9200 koronára (1 korona 11,3 forint) emelkedik a minimálbér Csehországban. Bohuslav Sobotka miniszterelnök a kormány hétfői döntését ismertetve közölte, hogy az érdekegyeztető tanács munkaadói oldala nem ért egyet a kormány döntésével. A kormányfő szerint a minimálbér emelésére szükség volt, mert a jelenlegi szint nem biztosít méltó megélhetést az érintetteknek. A minimálbér legutóbb 2013 augusztusában emelkedett 500 koronával. Ezt megelőzően csak 2007 januárjában volt emelés.

Bővebben




Az életpályamodell új, az MKKSZ követelése a régi

Újra és újra béremelést és törvényes munkakörülményeket kérnek a köztisztviselők – erről is tárgyal a legnagyobb szakszervezetük. Az ürügy új: életpályamodellt akar nekik a kormány – írja a delmagyar.hu.

Bővebben




Így vernek át sokakat Magyarországon

 A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) közreműködése óta könnyebben juthatnak követeléseikhez a pórul járt építési vállalkozók közül azok, akik a munkavégzés alatt minden folyamatot megfelelően dokumentáltak. A legtöbb vitát és nemfizetést a pótmunkák elszámolása gerjeszti.

Bővebben




Az Air France járatainak legalább a fele nem száll föl a sztrájk miatt

Az Air France légitársaság gépeinek legalább a fele nem száll fel hétfőn a pilóták sztrájkja miatt, de az arány nyolcvan százalékra is emelkedhet a nap folyamán - közölte a pilóták egyik szakszervezete, amely hosszú konfliktusra számít.

Bővebben




Béremeléssel és létszámemeléssel számol a közszférában a kormány

Béremeléssel és létszámemeléssel számol a közszférában a kormány 2015-ben. A büdzsé várható többletterheihez és a GDP-arányosan csökkenő államadóssághoz izmos gazdasági növekedés kell, az szja vagy a társasági adó csökkentése nem valószínű.

Bővebben




A legkapósabb szakmák: kik tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni?

Idén szeptemberben több mint 70 000 diák kezdte meg tanulmányait felsőoktatási intézményben, a legtöbben gazdálkodási és menedzsment, jogász és gépészmérnöki szakon. De vajon mely szakok elvégzése után indulnak a fiatalok legnagyobb eséllyel az álláspiacon és az általuk preferált területek mennyire állnak összhangban az álláspiac igényeivel? – olvasható a profession.hu oldalán.

Bővebben




Ezt is tudni kell a nyugdíj előtti segélyről

Befolyásolja-e a nyugdíj előtti álláskeresési járadék, illetve segély alacsony összege a majdani nyugdíjellátást, s lehet-e munkát vállalni a nyugdíj előtti segély folyósítása mellett? – kérdezték olvasóink. Winkler Róbert, az adozona.hu nyugdíjszakértője válaszolt.

Bővebben




Drasztikusan meggyengülhetnek a hallgatói érdekképviseletek

 Drasztikusan meggyengülhetnek a hallgatói érdekképviseletek, ha a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) javaslatait megszívleli a kormány. A gólyatábori botrány miatt kipécézett ELTE-n például 12-ről három főre csökkenne a hallgatók létszáma az egyetem legfőbb döntéshozó szervében, a szenátusban, és ezzel párhuzamosan a kari tanácsokban is kevesebb diák ülne. A támadás az egyik olvasatban a kormány kontra hallgatói szervezetek-meccs egyenes folytatása, ugyanakkor vannak olyan hangok is, amelyek szerint a HÖK-ök nem azzal foglalkoznak, amivel kellene nekik, és ezért volna ideje újragondolni a jogköreiket – írja a HVG.

Bővebben