A legkapósabb szakmák: kik tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni?

Több mint 70 000 diák kezdte meg tanulmányait felsőoktatási intézményben

Idén szeptemberben több mint 70 000 diák kezdte meg tanulmányait felsőoktatási intézményben, a legtöbben gazdálkodási és menedzsment, jogász és gépészmérnöki szakon. De vajon mely szakok elvégzése után indulnak a fiatalok legnagyobb eséllyel az álláspiacon és az általuk preferált területek mennyire állnak összhangban az álláspiac igényeivel? – olvasható a profession.hu oldalán.
 
   Bár 2014-ben a tavalyi évhez képest tízezerrel többen adták be felvételi jelentkezésüket valamelyik felsőoktatási intézménybe, mindössze 1300-zal többen nyertek sikeres felvételt. Ennek oka elsősorban az, hogy bizonyos szakokra hihetetlen nagy a túljelentkezés az álláspiac telítettsége ellenére is, bejutni pedig a jelentkezők töredékének sikerül.
 
   Minden évben vannak divatos szakok a felvételizők körében, amelyekre annak ellenére nagy a túljelentkezés, hogy az álláspiac ezeken a területeken már telített. A fiatalok a legtöbb esetben nem mérlegelik a jelentkezésnél, hogy tanulmányaik befejezése után az általuk kiválasztott szakon szerzett diplomával mekkora eséllyel indulnak majd az álláspiacon
 - nyilatkozta Martis István, a Profession.hu vezetője. 

Az idei év legnépszerűbb szakjai:

turizmus és vendéglátás,
kereskedelem és marketing
anglisztika
pénzügy és számvitel

Ezekre a szakokra nyertek a legtöbben felvételt:
gazdálkodási és menedzsment
jogász
gépészmérnök
mérnökinformatikus
ápolás és betegellátás
 
   A Profession.hu adataiból kiderül, hogy a felvételizők által preferált szakok nem állnak teljesen összhangban a piaci igényekkel.
 
   Azok, akik mérnöki valamint programozói fejlesztői pályára készülnek, nagyobb eséllyel találnak majd munkát az álláspiacon, ugyanis a mérnöki állások vannak többségben, míg jogászt például szinte alig keresnek. Az ápolás és betegellátás, valamint a gazdálkodási és menedzsment szakokon végző hallgatók sincsenek jó helyzetben a meghirdetett állásajánlatok számát illetően, ügyfélszolgálati munkatársakra, termékfejlesztőkre, valamint szakmai asszisztensekre viszont nagy szükség van. 

   Tehát, azoknak, akik idén nem vagy sikertelenül felvételiztek, esetleg szakot váltanának, érdemes jelentkezés előtt tájékozódniuk a piaci igényekről és olyan szakot, egyetemet választani, amelyek elvégzése után jobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon.
 
Forrás: penzcentrum.hu