Szakmák térképe

Egy dolgot biztosan tudunk: munkások nélkül nem fog előremenni az ország – jelentette ki Orbán Viktor a minap Nagyatádon, egy új szerszámgépgyártó üzem tanműhelyének avatásán. A jövő évtől a kormány átszervezné a szakképzési rendszert, de a napvilágra került terveket már most sokan vitatják – olvasható a Szabad Földben.

Bővebben




A jövő a modern rabszolgaság?

A messzi múltat idézi az a vízió, amellyel Orbán Viktor a „munkaalapú” társadalmat megvalósítani kívánja. A közmunkára és jórészt az alacsony képzettségű munkaerőre épülő elképzelés tömegeket taszít kiszolgáltatott helyzetbe, és egyfajta modern rabszolgaság kialakulását vetíti előre – olvasható a 168 órában.

Bővebben




Andor László: a jobb munkahelyi körülmény megtérülő beruházás

 A jobb munkahelyi körülmény, megfelelő munkabiztonság kialakítása megtérülő beruházás - hangsúlyozta Andor László, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa kedden a Napi.hu hírportál a munkahelyi stressz csökkentésről „Munkavédelem másként” címmel tartott konferenciáján, Budapesten.

Bővebben




Dániának van a legjobb nyugdíjrendszere

Ausztrál kutatók szerint Dániának van a legjobb nyugdíjrendszere a világon, az olasz, a kínai és a dél-koreai pedig a legrosszabbak közé tartozik.

Bővebben




150 új munkahelyet létesít a lengyel Alumetal járműipari vállalat a komáromi ipari parkban

Sikeresen indult a komáromi Nokia-gyár bezárása miatt kidolgozott gazdasági akcióterv megvalósítása - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden az MTI-vel.

Bővebben




Brutális pénzeket buknak a magyar cégek

 A mentális egészségügyi problémák, így például a stressz évente 440 milliárd forintos veszteséget okoz a magyar cégeknek – mondta Andor László, uniós biztos a Napi.hu Munkavédelem másként című konferenciáján.

Bővebben




Fizetéscsökkentés: a Klik felteszi a kezét

Csak jogszabály dönthet a gyógypedagógiai asszisztensek illetményének megemeléséről - ennyit válaszolt a Klik arra a helyzetre, hogy szeptembertől ugyanis az érzékszervi fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek pótlékát megvonták, emiatt van olyan, aki 20 százalékkal kevesebbet visz hazaírja a HVG.

Bővebben




Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke

Sokkal hatékonyabban, koncentráltabban kellene megjelennünk, hogy megfeleljünk az előttünk álló kihívásoknak. A jelenlegi jogi és egyéb környezethez igazodva újra kell építenünk az érdekvédelmi munkát, újra kell fogalmaznunk azokat a mondatokat, amelyekkel megszólíthatjuk a munkavállalókat. A legfontosabbnak azt tartom, hogy elsősorban a fiatalokhoz juttassuk el az üzeneteinket, és azt, hogy az egyes kormányzati intézkedésekre azonnal reagáljunk. Szerintem a szakszervezeteknek alapvető feladatuk lenne, hogy azonnal reagáljanak bármilyen társadalmi kérdésre, ami szélesebb körben érinti a munkavállalók közösségeit. Ez ma nincs így, és ezen változtatni kell.

Bővebben




Nehéz helyzetbe kerültek a civil szervezetek

  Az új Ptk. nem csak a gazdasági társaságok számára hozott rengeteg változást, de a Magyarországon működő, több mint 65.000 nonprofit szervezetnek is. A szakszervezeteknek, egyesületeknek és alapítványoknak is kötelező végrehajtani számos módosítást az alapszabályban. Ráadásul, a Ptk. egyik legnagyobb újítása, hogy a jogi személy szabályaitól el lehet térni, náluk is komoly aggályokat vet fel és néhány esetben akár a mindennapi működésüket is akadályozhatja – véli a Szecskay Ügyvédi Iroda.

Bővebben




A szakszervezet feljelenti a BKV-t

 Feljelenti a céget a BKV legnagyobb szakszervezete a sofőrökre kényszerített törvénytelen és életveszélyes mennyiségű túlóra miatt, mert egy év alatt 15 hónapnak megfelelő munkát végeztetnének el velük. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet cáfolja a menedzsment állítását, miszerint a 480 óra túlmunkát - amely 180-nal több a törvényesnél - maguk a már így is agyonhajszolt járművezetők kérték volna. A szakszervezet követeli, hogy a BKV a rengeteg túlórára szánt pénzből inkább pótolja az elmaradt bérfejlesztést – írja a Népszava.

Bővebben