Dániának van a legjobb nyugdíjrendszere

Az olasz, a kínai és a dél-koreai a legrosszabbak közé tartozik

Ausztrál kutatók szerint Dániának van a legjobb nyugdíjrendszere a világon, az olasz, a kínai és a dél-koreai pedig a legrosszabbak közé tartozik.

    A két ausztrál egyetem és egy szakmai szervezet által alapított Austalian Centre for Financial Studies (ACFS) keddi tanulmánya több mutató alapján értékelte 25 gazdaságilag fontosabb ország nyugdíjrendszerét.

    A végső értéket olyan változók befolyásolták, mint a lakossági megtakarítási ráta, az állami támogatások mértéke, a nyugdíjalapok által kezelt összegek mérete és ezeknek a vagyonoknak a növekedése, az adott ország demográfiai adatai, a várható költségek és több egyéb mutató.

    A végeredmény szerint a Mercer globális nyugdíjindexen egyedüliként Dánia ért el 80 pontnál többet, azaz kapott „A” kategóriás besorolást. „B+” kategóriát ért el Hollandia és Ausztrália, „B” besorolást kapott Finnország, Kanada és Szingapúr.

    A lista végén, „D” kategóriában szerepel Olaszország, Kína, Japán, Dél-Korea, Mexikó, India és Indonézia. Az ACFS elemzés szerint ezekben az országokban van pár biztató jel, de összességében sürgős változások kellenek, mert kétséges, hogy meddig működhet fenntarthatóan a nyugdíjrendszerük.