Több mint ötezren írták alá a dohányipari szakszervezet petícióját

Több mint 5000 aláírás gyűlt össze négy nap alatt arra a petícióra, melyet a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete nyújtott be a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról, valamint a dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvényjavaslat ellen - tájékoztatta kedden a szakszervezet az MTI-t.

Bővebben




Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete: Vonják be a döntéshozók a munkavállalókat a Közlekedésszervezési Koncepció kialakításába!

2014. november 26-án tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés azt a Közlekedési Koncepciót, amely alapjaiban változtatja meg a budapesti közlekedési intézményrendszert. A változás több mint 10.000 olyan munkavállalót érint, akik évek, sőt évtizedek óta dolgoznak a közösségi és az egyéni közlekedés fenntartásán és fejlesztésén. Tudjuk, hogy főpolgármester úrnak és a Fővárosi Közgyűlés tagjainak fontos a minél szélesebb körű társadalmi egyeztetés, értékelik a több évtized alatt felhalmozott szakmai tapasztalatot, ezért arra kérjük a döntéshozókat, hogy a Közlekedési Koncepció elfogadása előtt vonják be az érintett közszolgáltató cégek dolgozóit, egyeztessenek velük a tervezetről.

Bővebben




Elbocsátásoktól tartanak

Jelentős drágulást nem, elbocsátásokat viszont okozhat az üzletláncoknál az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint. Az érdekképviselet főtitkára arra számít, hogy a multik a beruházások elhalasztásával és a bérköltségek csökkentésével gazdálkodják ki a milliárdos többletterhet – olvasható az mno.hu oldalán.

Bővebben




Nehezítik a külföldiek szerbiai munkavállalását

 Külföldi példára hivatkozva nehezítenék a külföldiek munkavállalását Szerbiában, az erről szóló törvénytervezet szerint csak abban az esetben lehet ezentúl külföldi állampolgárt foglalkoztatni a szerbiai vállalatokban, ha nincs a munkakörnek megfelelő szerb jelentkező.

Bővebben




Kitiltották a szakszervezeti vezetőt

A történelem megismétli önmagát. Hofekker Ferencet, a pécsi busztársaság mellett működő szakszervezet elnökét kirúgása után a cég területéről is kitiltották. Hofekker szerint a társaság közelgő feldarabolása miatt próbálják kétségbeesetten ellehetetleníteni és minél jobban meggyengíteni az érdekvédelmet – írja a pecsistop.hu.

Bővebben




Magasabb fizetéseket követelnek a szakszervezetek

Holnap végre megkezdődnek a minimálbér emelésével kapcsolatos egyeztetések. A szakszervezetek már eddig is többször kezdeményezték a megindításukat. Szerintük a kormány jövő évi bérekkel kapcsolatos elképzelései nem egyértelműek a költségvetés tervezetében, és a reálkeresetek csökkenésétől tartanak – olvasható a Napi Gazdaságban.

Bővebben




Folytatja a tárgyalást a szociális államtitkárság képviselőjével az MSZ EDDSZ

  Folytatják a tárgyalást a szociális államtitkárság képviselőjével, mert az elmúlt ciklus egyeztetéseinek már kézzelfogható eredményei vannak – mondta a Magyar Hírlapnak Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szo­ciális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszerveze­tének (MSZ EDDSZ) elnöke.

Bővebben




Távmunka akár a Marsról is

Az X generáció (az 1965 és 1975 között születettek, másképpen „digitális bevándorlók”) és az Y generáció (az 1976 és 1995 között születettek) munkavállalói rugalmasabb munkakörülményeket szeretnének, a cégek pedig javarészt igyekeznek megfelelni ezeknek az igényeknek - áll a legújabb Cisco Connected World Technology Report (CCWTR) című jelentésben, melyet a Figyelő is ismertetett.

Bővebben




A magánnyugdíjpénztárak szinte garantáltan megszűnnek

 A magánnyugdíjpénztárak szinte garantáltan megszűnnek: ha nem az alacsony tagdíjfizetési hajlandóság, akkor a tovább apadó létszám miatt. Az állam kinyitja a kaput a visszalépésre a tb-rendszerbe, ám a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, amely a magánkasszákban maradt vagyon kezelését végezte, január végén felszámolják – olvasható a Népszabadságban.

Bővebben




Készenléti jellegű munkakör

 A munkakör készenléti jellegének megállapítására a munkáltató jogosult, egyoldalúan, a munkavállaló megkérdezése nélkül – olvasható a munkajog.hu-ban.

Bővebben