Tipikus munkáltatói hibák felmondáskor

 Határozott idejű munkaviszonyt nem lehet rendes felmondással megszüntetni, próbaidő után csak indoklással lehet felmondani a dolgozónak, próbaidő alatt viszont nem célszerű indokolni a munkaviszony megszüntetését. Mire érdemes még ügyelni? – olvasható a Piac&Profit oldalán.

Bővebben




Jövőre még több közmunkás lesz

 Jövőre 270 milliárd forintot szán a kormányzat a közfoglalkoztatásra, éves átlagban 220 ezer közmunkást foglalkoztathatnak napi 8 órában az idei 200 ezer fő helyett – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Megelőzheti a bejelentés a jogosultságot

 A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényben írt feltételeknek a jogosultság kezdő napjától, nem pedig az igénybejelentés időpontjában kell fennállniuk - állapította meg a munkaügyi bíróság, az ítéletet a Kúria is helybenhagyta – írja a munkajog.hu.

Bővebben




A munkaszerződés kötelező módosítása

Noha a felek a munkaszerződést csak közös megegyezéssel és szabad akaratuk módosíthatják, a munka törvénykönyvéről szóló Mt. 2012. évi I. törvény (Mt.) meghatározott esetekben a munkáltató számára kötelezővé teszi a módosítást, bizonyos esetekben pedig előírja, hogy segítséget nyújtson munkavállalójának abban, hogy ajánlatot tegyen a munkaszerződés módosítására – olvasható az ugyvezeto.hu oldalán.

Bővebben




Az önkormányzatok saját forrásból kell fizessék a helybéliek szociális segélyét

Az újságokból tudták meg a falusi polgármesterek, hogy 2015-től az önkormányzatok saját forrásból kell fizessék a helybéliek szociális segélyét. Az elszegényedett, állástalanságtól szenvedő kistelepülések vezetői elképzelni sem tudják, hogy miből – írja a Népszabadság.

Bővebben




Tízmilliót kellene spórolni, ha nem akarunk nélkülözni idősen

 El tudja képzelni, hogy kilép a házából és minden második járókelő 65 év feletti, gyerekeket csak elvétve látni? Ez nem egy utópisztikus gondolat, hanem a jövő. Mindez alapvetően befolyásolja azt, hogy a mai aktív dolgozók milyen nyugdíjellátásra számíthatnak – írja a borsonline.hu.

Bővebben




Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete: Békét a kereskedelemben!

 Békét a kereskedelemben! A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete korábban támogatója, és egyik kezdeményezője volt a vasárnapi zárva tartás törvényjavaslatának. Ugyanakkor eddig sem és korábban sem értettünk egyet olyan változtatással, amely eredményeként csökken a dolgozók jövedelme, illetve kevesebb ember tud dolgozni a jövőben. Azt látjuk, hogy a most zajló vita az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról rossz irányba ment, és a fontos garanciákat egyáltalán nem érinti. Ezért higgadtságot kérünk a jogalkotótól

Bővebben




A férfi cégvezetők támogatják a női vezetők arányának növelését

 A magyar üzleti világ vezetői álltak a Hungarian Business Leaders Forum kezdeményezése mellé, hogy 2020-ra a nők arányát legalább 20 százalékra növeljék a vállalatvezetésben és igazgatóságokban – írja a Világgazdaság

Bővebben




Átlagember gyereke egyetemről ne is álmodjon

Jöhetnek az elitegyetemek, amelyekbe az átlagemberek gyermekének nem sok esélye lesz bekerülni. A kormány ugyanis mindenféle egyeztetést kikerülve, rendeletben rögzítette, hogy 2020-tól minden felvételiző számára kötelező lesz az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga – olvasható a Népszabadságban.

Bővebben




December: a tüntetések hava

Három hét alatt 6 kormányellenes demonstráció is lesz Budapesten, ezek közül csak egy olyan van, melyet szakszervezet hirdetett meg, a többit a Facebookon szervezik – olvasható az ATV oldalán.

Bővebben