A munkaszerződés kötelező módosítása

Munka törvénykönyve

Noha a felek a munkaszerződést csak közös megegyezéssel és szabad akaratuk módosíthatják, a munka törvénykönyvéről szóló Mt. 2012. évi I. törvény (Mt.) meghatározott esetekben a munkáltató számára kötelezővé teszi a módosítást, bizonyos esetekben pedig előírja, hogy segítséget nyújtson munkavállalójának abban, hogy ajánlatot tegyen a munkaszerződés módosítására – olvasható az ugyvezeto.hu oldalán.

    Az Mt. 59. szakasza értelmében
a szülési szabadság,
a gyermekgondozása végett igénybe vett fizetés nélküli szabadság, illetve
az önkéntes katonai szolgálat teljesítése végett igényelt fizetés nélküli szabadság
megszűnését követően a munkáltatónak ajánlatot kell tennie a munkavállaló számára a munkabére módosítására. Ennek során a vele azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.
 
   Az Mt. 60. §-a értelmében a munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján - a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.
 
   A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.
 
   Az Mt. 61. §-a szerint a munkáltatónak a munkakörök megjelölésével tájékoztatnia kell a munkavállalókat a munkaadónál esetlegesen fennálló
a teljes vagy részmunkaidős,
a távmunkavégzésre irányuló, valamint
a határozatlan idejű munkaviszony keretében történő
foglalkoztatás lehetőségéről.
 
  A tájékoztatás alapján, ha a munkavállaló ajánlatot tesz, akkor munkaszerződés módosítására irányuló ajánlatára a munkáltatótónak tizenöt napon belül írásban kell nyilatkoznia mérlegelési jogkörében hozott döntéséről.
 
  Nem mérlegelhet viszont a munkaadó tehát kötelező elfogadnia a dolgozó javaslatát, amennyiben a gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságról visszatérő munkavállaló kéri a munkaszerződés részmunkaidőre irányuló módosítását a gyermeke 3 éves koráig.
 
  Ez utóbbi szabályt módosítaná a Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/2141. számú törvényjavaslat 361. §-a oly módon, hogyhárom vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek öt éves koráig lenne köteles a munkaadó igény esetén részmunkaidőben foglalkoztatni a fizetés nélküli szabadságról visszatérő munkavállalót. 
 
Forrás: ugyvezeto.hu