Ha Brüsszel fizetné a munkanélküliségi segélyt?

 Már az Európai Parlament is arról elmélkedik, hogy megfontolandó lenne bevezetni egy közös uniós munkanélküliségi ellátást, tompítandó a blokkon belüli szociális feszültségeket. Nem beszélve arról, hogy ezzel a válságba süllyedt országok gazdasági teljesítményét is javítani lehetne. A bökkenő az, hogy ez csak az eurózóna tagállamaira vonatkozna, és nem biztos, hogy a gazdagabb országok beraknának komoly összegeket a kalapba. Gond lehet továbbá az is, hogy igencsak szerteágazóak az uniós szociális, munkaerőpiaci rendszerek. Jöhetne a munkanélküliségi segély (egy része) Brüsszelből, vagy sem? – olvasható a HVG-ben.

Bővebben




Mi lesz a bennmaradt szabadsággal?

Az év végéhez közeledve mind a munkáltatók, mind a munkavállalók oldaláról felmerül a kérdés az eddig ki nem vett vagy ki nem adott szabadságok további sorsáról – olvasható a Szabad Földben.

Bővebben




Heteken belül újabb akció jöhet

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke interjút adott a Magyar Hírlapnak a hétfői demonstrációk kapcsán.

Bővebben




Fehér József: Akár sztrájk is jöhet a közszolgálatban

Akár a sztrájk is szóba kerülhet a közszolgálati dolgozóknál, de ennél is fontosabb, hogy a társadalom többségét is a szakszervezeti követelések mögé kell állítani - erről a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában nyilatkozott Fehér József a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Bővebben




Hogyan változtak a munka díjazásának szabályai?

Az alábbiakban a Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: 1992. évi Mt.) hatálya alatt született olyan jogeseteket mutatunk be, amelyeken keresztül a munka díjazására vonatkozó egyes szabályok változásai nyomon követhetőek – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Lázadnak a kormány ellen az átvert tanárok

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben elit gimnáziumok vezetői tiltakoznak a pedagógus-bérrendszer módosítása ellen. Mendrey László szakszervezeti elöljáró a sztrájkot sem tartja kizártnakírja a Népszabadság.

Bővebben




Ha nem enged a kormány, jöhet az országos sztrájk?

Gaskó István a Gazdasági Rádióban elmondta:  nem kötnek kompromisszumot a szakszervezetek.

Bővebben




A kormánypártok benyújtották a vasárnapi bérpótlékra vonatkozó javaslatot

A kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illeti meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik - ezt tartalmazza a Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) által kedden benyújtott törvényjavaslat.

Bővebben




Megszavazták a vasárnapi pihenőnap bevezetését

Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben.

Bővebben




Nekiment a vasárnapi boltbezárásnak az Financial Times

A Financial Times szerint szembemegy az európai trenddel a magyarországi vasárnapi boltbezárás, a lap által megkérdezett egyik magyar hivatalnok szerint nincs is meg a megfelelő társadalmi támogatottsága. A Tesco is nyilatkozott a lapnak, elmondták, hogy szerintük Magyarország jól jár a vasárnapi kereskedéssel – írja a HVG.

Bővebben