Mi lesz a bennmaradt szabadsággal?

Jó tudni

Az év végéhez közeledve mind a munkáltatók, mind a munkavállalók oldaláról felmerül a kérdés az eddig ki nem vett vagy ki nem adott szabadságok további sorsáról – olvasható a Szabad Földben.

   - A szabadság kiadásának időpontját legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt kell közölni a munkavállalóval.
 
  - A szabadságot fő szabály szerint az esedékesség évében kell kiadni. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik, és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot.
 
A fenti rendelkezésen túl a szabadságot a következő évre átvinni az alábbi esetekben lehet:
 
   - Ha a munkavállaló jogviszonya október elsején vagy azt követően kezdődött. Ez esetben legkésőbb következő év március 31-ig kell kiadni a szabadságot.
 
   - Kollektív szerződés esetén a szabadság egynegyedét lehet átvinni következő év március 31-ig.
 
   - A felek adott évre vonatkozó írásbeli megállapodása alapján az életkor szerint járó pótszabadságot a következő év végéig lehet kiadni.
 
  - Ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékesség évében kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül ki kell adni.
 
  - A 2014. január 1-jétől hatályos szabály szerint legfeljebb a tárgyévet követő év december 31-ig adható ki a munkavállalót az életkora alapján megillető pótszabadság. De ez csak és kizárólag akkor lehetséges, amennyiben erről a felek külön, minden évre előre megállapodnak.

Forrás: Szabad Föld