Több ezer cégnél hiába várják a fizetést

 A vállalati bankszámla tulajdonosok nagy része nyilatkozott december 31-ig tényleges tulajdonosáról, több ezer számlát azonban – azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre – a törvénynek megfelelően zárolták a bankok – írja a Piac&Profit.

Bővebben




Befejeződött a YoUnion: Szakszervezet az ifjúságért, európai projekt

A YOUnion – Union for Youth VP-2013-001-0113 EU-s projekt 2014-ben zajlott, a zárókonferenciára 2014. december 12-én került sor. Az empirikus kutatás kiterjedt mind a hat magyarországi szakszervezeti konföderációra (melyek közül folyamatban van háromnak az egyesülése), továbbá három ágazati szakszervezetre (vegyipar, vasút, kereskedelem) és két vállalati szakszervezetre (posta, villamosenergia-ipar). Az interjúalanyok 35 év alattiak voltak: többnyire ez az a korhatár, amikor ifjúsági vezetői tisztségüket át kell adni a fiatalabbaknak

Bővebben




Munkajogi gyorstalpaló: bérpótlékok

Mi a bérpótlékok szabályozásának jogi természete? Mi a  számításuknak az alapja, és melyek a bérpótlékok Mt.-ben szabályozott fajtái? E kérdésekre is válaszokat adunk cikksorozatunk első részében – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Táppénz: szigorúbb szabályok 2015-re

 Előfordul, hogy a munkavállalók a rendes szabadság helyett táppénzen töltött idővel próbálnak elsősorban anyagi előnyt kovácsolni maguknak. Magyarán: orvosi papírokkal betegséget szimulálnak, miközben fusiznak, vagy épp csak lábat lógatnak. De az is előfordulhat, hogy egy cégvezető így próbálja meg megúszni a járulékfizetést saját vállalkozásában. Csakhogy a táppénz jogszerűségét nemcsak a munkáltató, hanem az állam is ellenőrizheti, a táppénzcsalókat akár két év börtönre is ítélheti – írja a Piac&Profit.

Bővebben




Csökkent a munkanélküliség az Európai Unióban novemberben

Az Európai Unióban havi és éves szinten is csökkent a munkanélküliség novemberben a szezonálisan kiigazított, nem végleges adatok szerint.

Bővebben




SZEF: 5%, de minimum havi 10 000 Ft azonnali béremelést követelünk a közszféra minden munkavállalójának!

 A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Ügyvivő Testülete (ÜT) 2015. január 6-ai ülésén megvitatta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) Monitoring Bizottságában megszületett megállapodással kapcsolatban kialakult helyzetet. Megvizsgálta az előzményeket és értékelte a versenyszféra szakszervezeteinek döntését és annak következményeit. Egyetértve megerősítette a SZEF vezető tisztségviselői által 2014. december 30-án kiadott nyilatkozatban foglaltakat.

Bővebben




Határon átnyúló munkaügyi jogviták

A globalizáció és kísérőjelenségei a munkajog világát sem kímélik. A transznacionális vállalatok megjelenésével, illetve a külföldi szolgáltatásnyújtás lehetőségeinek exponenciális kiszélesedésével a munkaügyi jogviták is (legalábbis részben) kilépnek a nemzeti keretek közül – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Dávid: tönkretették a kereskedelmi szektort

A decemberben elfogadott törvényből pancser módon az sem derül ki, hogy vasárnap ki lehet-e szállítani a megrendelt árut, mondta Dávid Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Bővebben




Hatalmas eltérések a munkaerőpiacon

A strukturális eltéréseket kell kezelni a munkaerőpiacon – mondta a területért felelős államtitkár.

Bővebben




Csak átmeneti volt az Erzsébet-utalvány forgalmának csökkenése

Csak átmeneti volt az Erzsébet-utalvány forgalmának csökkenése augusztusban, hiszen a KSH adatai szerint szeptember után októberben ismét szárnyalt az utalvány: 11,4 milliárd forintos költést regisztráltak, míg 2013 októberében ez 9,7 milliárd forint volt. Ez a 11,4 milliárd forint ráadásul az idei harmadik legjobb eredmény, csak januárban és szeptemberben produkált nagyobb forgalmat az Erzsébet-utalvány. Eddig 2014-ben minden hónapban túlszárnyalta az utalvány forgalma a tavalyi adatokat, csak az augusztus volt kivétel – írja a Világgazdaság.

Bővebben