Befejeződött a YoUnion: Szakszervezet az ifjúságért, európai projekt

A fiatalok és a szakszervezetek közötti kapcsolatot vizsgálták

A YOUnion – Union for Youth VP-2013-001-0113 EU-s projekt 2014-ben zajlott, a zárókonferenciára 2014. december 12-én került sor. Az empirikus kutatás kiterjedt mind a hat magyarországi szakszervezeti konföderációra (melyek közül folyamatban van háromnak az egyesülése), továbbá három ágazati szakszervezetre (vegyipar, vasút, kereskedelem) és két vállalati szakszervezetre (posta, villamosenergia-ipar). Az interjúalanyok 35 év alattiak voltak: többnyire ez az a korhatár, amikor ifjúsági vezetői tisztségüket át kell adni a fiatalabbaknak
 
  A fiatalok és a szakszervezetek közötti kapcsolat több országot átfogó kutatásának irányítója az olaszországi ADAPT intézet volt, együttműködő partnerei a hazai  SZGTI -Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete), a belga  Katholieke Universiteit Leuven  a német Friedrich-Schiller-University, a holland UvA/AIAS - Universiteit of Amsterdam/Amsterdam Instituut voor Arbeids Studies, a brit University of Greenwich és a barcelona-i  UAB - Universitat Autònoma de Barcelona, Institute for Labour Studies volt.
  
 Az ADAPT honlapján  teljes terjedelmében megtalálhatóak az országtanulmányok és konferenciák előadásai angolul. Az országtanulmányok – köztük a magyar - és legfőbb következtetéseinek összefoglalója magyarul is elkészült.

Borbély Szilvia, SZGTI