Liga Szakszervezetek: ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon

Ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon a Liga Szakszervezetek szerint egy korábbi törvénymódosítás nyomán, egyebek mellett azért, mert a biztosítandó elégséges szolgáltatás szintjét a törvény olyan magasan határozza meg, hogy az észrevétlenné teszi a munkabeszüntetést - közölte az érdekvédelmi szervezet a sztrájk napja alkalmából elküldött tájékoztatásában.

Bővebben




Saját magunkat írhatjuk ki betegszabadságra?

 A Magdeburgi Egyetem kutatói azt javasolják, hogy a dolgozók rövid betegségek esetén önmaguk írhassák ki magukat, hogy a családi orvosok terhelését enyhíteni lehessen.

Bővebben




Tippek megváltozott munkaképességű dolgozók sikeres alkalmazásához

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását nem lehet és nem is kell egy egész épület akadálymentesítésével kezdeni, első lépésnek gyakran egy-két ajtó cseréje, vagy új íróasztalok beszerzése is megteszi. A megváltozott munkaképességű munkavállalók sikeres alkalmazásához lépésenként lehet eljutni, ebben pedig a mentális akadálymentesítés sokszor fontosabb lehet, mint a fizikai körülmények megváltoztatása. Mindez azoknak az érzékenységi átvilágításoknak az egyik tanulsága, amelyeket ügyfelei körében végzett 2014-ben a RehabJob.

Bővebben




Kevés fiatal gondol a nyugdíjas évekre

Negyven felett tesszük meg az első lépéseket a nyugdíjas évek anyagi biztonsága felé, írja közleményében az ING Biztosító. A szerződést kötők közül csak minden ötödik ember 40 év alatti – írja az Origo.

Bővebben




Piac lehet a hiperekből, ha jófej a jegyző

A piac definíciója alapján megvalósítható lehet, hogy a plázákat átminősítsék, és így vasárnap is nyitva tarthassanak az ott található üzletek – véli a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke. Dávid Ferenc jó ötletnek tartja, hogy a hipermarketek azon gondolkodnak, hogy piaccá nyilváníttatják üzleteiket. Ezt a jegyzővel lehet átminősíttetni. A VOSZ főtitkára szerint egy a baráti kerületekben talán megoldható.

Bővebben




Milliós bírság szerződés-mulasztásért

A Munkavédelmi törvény minden munkáltató számára kötelezővé teszi, hogy foglalkozás-egészségügyi szolgálatot biztosítson a munkavállalók számára. A köznyelvben „üzemorvos”-ként használt szolgáltatást 2011. óta már nem kötelező az OMMF részére bejelenteni, azonban a szolgáltatási kötelezettség továbbra is fennáll még akkor is, ha csak egyetlen bejelentett munkavállalónk van – írja a Piac&Profit.

Bővebben




LIGA Szakszervezetek: Küzdenek a szakszervezetek a sztrájkjogért

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) február 18-át a sztrájk napjává nyilvánította. Ennek hátterében az húzódik meg, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) munkáltatói oldala a sztrájkjognak az ILO normái által védett státuszát nem fogadja el. Nemzetközi szinten tehát kötélhúzás folyik azt illetően, hogy nemzetközileg is védett-e a sztrájkjog. Sajnos a helyzet hazai szinten sem túl megnyugtató.

Bővebben




Érettségi után irány külföld: magyar diákinvázió a nagyvilágba

 Az osztrák vagy német universitasok mellett népszerű célpont Nagy-Britannia és Dánia is, de akadnak, akik az Egyesült Államokba szeretnének továbbtanulni – íra a sonline.hu.

Bővebben




Mit jelent munkára képes állapotban lenni?

A Munka törvénykönyve a munkavállaló alapvető kötelezettségeként fogalmazza meg, hogy a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, és munkát végezni. A munkavédelemről szóló törvény ezt még azzal a rendelkezéssel egészíti ki, miszerint a munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munka végzésére vonatkozó szabályok megtartásával végezhet munkát – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Call centeres munka: ha leteszi a telefont, nincs órabér

Az álláskeresés 50 felett külön stratégiát igényel, ha nem vigyázunk, akár olyan munkába is belefuthatunk, ahol az órabért csak a telefonvonalban töltött időre számítják – írja a Profession.hu.

Bővebben