Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet: Nem lesz sztrájk a DDKK Zrt-nél

Nem lesz sztrájk a DDKK Zrt-nél, teljesült a SZAKSZ bérkövetelése.
A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt és a SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, valamint a KKSZ Dél-dunántúli Régiós Szervezet által, 2015. március 26-án megkötött bérmegállapodás alapján, a társaság munkavállalóinak alapbére ez évben, átlagosan 5,2 %-kal nő azoknál a dolgozóknál, akik 300 000 Ft alatti keresettel rendelkeznek.

Bővebben




Nem a minimálbér emelése hoz versenyelőnyt

A létminimum szintjére emelné a minimálbért a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz). Még a jövő évi költségvetés benyújtása előtt szeretnének megállapodni a szociális partnerekkel egy – akár évekig tartó és több ütemű – bérfelzárkóztatási programban. Jelenleg az egy aktív keresőre jutó létminimum 88 ezer, a nettó minimálbér pedig 68 ezer forint – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása

 Már most vasárnap sem nyithatnak ki  a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az erről szóló törvénymódosítás.

Bővebben




A tényleges bevándorlásnál jóval nagyobb arányban növekszik a kivándorlók száma

Huszonkét éve nem volt annyi menedékkérő a fejlett ipari országokban, mint 2014-ben - mutatott rá az ENSZ. A menedékérők száma tavaly Magyarországon is jelentősen emelkedett, ugyanakkor kevesebb szó esik arról, hogy a tényleges bevándorlásnál jóval nagyobb arányban növekszik a kivándorlók száma - az elmúlt évben egész városnyi magyar állampolgár hagyta el az országot – írja a Népszava.

Bővebben




A kétszeres értékelés tilalma

Társaságunk vegyes bérrendszert alkalmaz (idő + teljesítménybér). Amennyiben egy munkavállaló egy adott hónapban nem felel meg a teljesítménybér-követelménynek (pl. azért, mert megszeg valamilyen munkakörére vonatkozó előírást, amellyel kárt is okoz), ez esetben a teljesítménybér az adott hónapban nem jár részére.) Kérdésünk az alábbi: amennyiben ezen kötelességszegés több alkalommal is előfordul, és emiatt a munkáltató a sorozatos kötelességszegéseket tolerálni már nem tudja, és meg kívánja szüntetni a munkavállaló munkaviszonyát, nem ütközik-e a kétszeres értékelés tilalmába, ha ugyanazon magatartás miatt a munkavállaló teljesítménybérben sem részesül, ráadásul figyelmeztetést is kap (vagy többszöri előfordulás esetén rendes felmondással megszüntetésre is kerül a munkavállaló munkaviszonya.) A munkajog.hu szakértője megválaszolta a kérdést.

Bővebben




Az Alkotmánybírósághoz fordul a Liga és a VOSZ a vasárnapi zárva tartás miatt

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a vasárnapi zárva tartás miatt a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), mert álláspontjuk szerint az erről szóló törvényhez nem készült előzetes hatásvizsgálat, és nem volt elegendő idő a felkészülésre; ezek pedig a jogalkotási törvénybe ütköznek - jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Bővebben




Több mint harmincötezer ember lehet közfoglalkoztatott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

 Több mint harmincötezer ember közfoglalkoztatására van lehetőség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az idén országos szinten erre a célra 270 milliárd forintot fordítanak, amelyből mintegy 36 milliárd forint jut a megyére – jelentette ki a megyei kormánymegbízott pénteki sajtótájékoztatóján Miskolcon.

Bővebben




A váltott műszak is alvászavart okozhat

Nappal alig tudják nyitva tartani a szemüket, és nem túl hatékonyak a munkában. Éjjel pedig csak forgolódnak az ágyban. A váltott műszakban dolgozók számára nem ismeretlen a probléma, de hasonló alvászavartól szenvednek azok is, akik hosszú repülőutakat tesznek meg.

Bővebben




Megállapodtak a bérekről a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-nél

Folytatódott, s megállapodással zárult március 26-án csütörtökön Kaposváron, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. (továbbiakban: társaság) és a régió reprezentatív szakszervezetei között hetek óta tartó bértárgyalás – írja a pecsinapilap.hu.

Bővebben




Főnököket bocsáthatnak el a Tescótól

Ezúttal a felső vezetők kerülhetnek bajba a kiskereskedelmi óriáscégnél, nem csak Magyarországon. Reagált az áruházlánc is – írja a Napi Gazdaság.

Bővebben