Pótlékok: gyakori a szabályszegés

Egyre több munkáltató él a pótlékok „alapbéresítésének” lehetőségével, több vállalatnál ezt egy ezerforintos béremeléssel tudták le - derül ki az OMMF a munkabérrel kapcsolatos szabályok célvizsgálatáról összefoglaló jelentéséből.

Bővebben




Friss diplomások magas jövedelemmel

A szoftverfejlesztőként dolgozó friss diplomás pályakezdők keresnek a legjobban a leggyakoribb szakmák közül: havonta 258 ezer forintot visznek haza. Az eduline.hu összeállította a gyakori munkakörök teljes listáját a fizetésekkel.

Bővebben




A budapesti gyógyfürdők szakszervezete nem vesz részt a közműcégek megmozdulásában

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) szakszervezete nem vesz részt a fővárosi közműcégek érdekképviseleteinek megmozdulásában - tájékoztatta a BGYH munkahelyi szakszervezete pénteken az MTI-t.

Bővebben




Vájárokat, ápolókat képezhetnek minden mennyiségben

Vájárokat és ápolókat is állami támogatással képezhetnek ősztől az átalakuló szakképzés keretében, mert hiányszakmának számítanak. A hozzáértők azonban figyelmeztetnek: vannak olyan szakemberek, akikből akár néhány tucatnak a hiánya is működésképtelenné teheti az országot. Az államnak elsősorban az ő pótlásukról kellene gondoskodnia – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Egyre több diák menne külföldre tanulni

Amíg Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztánban azt mondja, hogy arrafelé otthon, míg Brüsszelben idegennek érzi magát, addig a magyar fiatalok többsége nem foglalkozik a keleti nyitással. Az Engame Akadémia (Engame) szerint ugyanis a felsőoktatásba jelentkezők nem a kazah, azeri vagy orosz egyetemekre adják be felvételi kérelmüket, hanem szinte kivétel nélkül Nyugat-Európába vagy Észak-Amerikába – írja a Népszabadság.

Bővebben




Hogyan trükköznek a csaló munkaerő-kölcsönzők?

Április végéig tartó, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartására fókuszáló ellenőrzéssorozatot tartanak a megyei kormányhivatalok munkaügyi szakigazgatási szervei a nagyobb – főként termelő – cégek körében – írja a Piac&Profit.

Bővebben




Komoly teher a nyugdíjrendszernek a nők kedvezményes nyugdíja

 A kormány egyik igen költséges, és végül meg is valósult ígérete volt a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása. Nem tudni, számoltak-e a tényleges várható költségekkel és hatásokkal, mindenesetre úgy tűnik, igen komoly teher a nyugdíjrendszernek. Fenntartható lesz-e vajon hosszútávon? – tette fel a kérdést a Privátbankár.

Bővebben




A menekülnek a diplomás szakemberek a védőnői szolgálatból

Százéves a védőnői szolgálat, igazi hungarikum, amelynek csodájára jár a világ. Vagy inkább ezer sebből vérző alapellátási rendszer, ahonnan menekülnek a diplomás szakemberek. De jó, hogy van, mert a védőnőktől is függ, milyen lesz a jövő nemzedék – írja a Magyar Nemzet.

Bővebben




Csökkenhet az államfő védelmét ellátók jövedelme

Csökkenhet az államfő védelmét eddig a Terrorelhárítási Központban, áprilistól azonban a készenléti rendőrség keretében végzők illetménye, az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága ugyanis nem támogatta azt a módosítást, amely a jövedelmük értékének megőrzését célozta volna.

Bővebben




Őszre elkészülhet a bírói élepályamodell

Október közepéig a kormány elé kerülhet a bírói életpályamodell koncepciója, amelyben meg kell jelennie a kiszámíthatóságnak, a biztonságnak és a folyamatos előmenetel lehetőségének, a megbecsülésnek – jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, hozzátéve, hogy a cél érdekében szakértői testület is alakul.

Bővebben