A kormány szakszervezeteket akar betiltani

Az új szolgálati törvény megszüntetné az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakszervezeteit. A vezetőik még csak magyarázatot sem kaptak a példátlan lépésre, a Belügyminisztérium a hvg.hu kérdéseire sem válaszolt.

Bővebben




Tudta, hogy jobban él, mint két éve?

Csökkent az elmúlt két évben a szegénység, mérséklődtek az egyenlőtlenségek – legalábbis a Tárki legutóbbi felmérése alapján. No de mihez képest? Az elmúlt két esztendőhöz viszonyítva biztosan, de a válság előtti állapotokat összességében kiegyensúlyozottabb szociális viszonyok jellemezték – olvasható a HVG-ben.

Bővebben




Átlagos fizetés kell az elegendő alváshoz

Egy amerikai kutatás szerint a szegények sem alszanak eleget, egy másik összeállítás szerint a gazdagok sem – írja a HVG.

Bővebben




Hálapénzmentes egészségügyet sürget a Magyar Rezidens Szövetség

Hálapénzmentes egészségügyet sürget a Magyar Rezidens Szövetség. Dénes Tamás, a szervezet elnöke az M1 aktuális csatorna szombati műsorában azzal összefüggésben beszélt a kérdésről, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar lakosság tavaly összesen 8,4 milliárd forintnyi borravalót és csaknem ugyanennyi, 8,3 milliárd forint hálapénzt adott, utóbbi legnagyobb részét, 4,1 milliárd forintot a kórházi orvosok kapták.

Bővebben




Özvegyi- és öregségi nyugdíj együtt?

 A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtására kiadott 168/1997. (X.6.) Kormányrendelet 62.§-ának (7) bekezdését 2015. január 1-től a következők szerint módosították. „A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 2015. január 1-jétől havi 84 975 forint összeghatárig folyósítható együtt.” – olvasható  a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Tízmilliókat spórolhatnak a cégek a rehabilitációs audittal

 Egy nagyobb cég akár tízmilliókat is megtakaríthat egy rehabilitációs audittal, mivel annak során több munkavállalójáról is kiderülhet, hogy megváltozott munkaképességű, így a vállalatnak kevesebb rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Óradíjas munkaszerződés

Jelenleg 4 órás munkaviszonyban dolgozó munkavállaló munkaszerződését szeretnénk óradíjas elszámolásra módosítani. Gyed mellett dolgozik de nem tudja vállalni a napi 4 órás elfoglaltságot így a jövőben távmunkában otthonról szeretne dolgozni amit mi elfogadnánk Előre nem tudjuk, hogy havonta hány órát tud dolgozni így a ledolgozott órák szerint szeretnénk vele elszámolni óradíjban. A NAV T1041-es bejelentőn be kell jelenteni a heti munkaóraszámot amit mi előre nem tudunk, ebben az esetben mi a helyes bejelentési mód? Jelentsünk be egy minimum óraszámot és a havi elszámolásunk lehet ennél több? Foglalkoztatható a dolgozó munkaviszony keretében az óradíjas elszámolás mellett, vagy erre az esetre nem alkalmas a munkaviszony és megbízási szerződést kellene inkább kötni?  a kérdésre a munkajog.hu szakértője válaszol.

Bővebben




A mezőgazdaság kifehérítése a cél

A mezőgazdaság kifehérítését és az egyszerűsített foglalkoztatottak állandó, bejelentett munkahelyhez való segítését célozza a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztése - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

Bővebben




Még nem tudjuk, mi lesz az önkormányzatokra bízott szociális ellátásokkal

A Népszabadság szerint a szokott időben és összegben kapták meg a támogatásokat a dél-baranyai aprófalvakban a rászorulók, a segélyezési rendszer átalakítása nem okozott zavarokat; a Magyar Faluszövetség elnöke szerint csak egy-két év múlva derül ki, mit jelent a gyakorlatban, hogy az állam a szociális ellátások egy részét az önkormányzatokra hagyta.

Bővebben




Jutalom: mikor és mennyi jár?

Kevés pozitívabb csengésű szó van egy munkahelyen, ami mégis sok konfliktus forrása lehet. Mikor jár kötelezően és mikor csak adható a jutalom? Mi határozza meg, mennyit kell adni? Útmutató jutalmazóknak és jutalmazottaknak – írja az ado.hu.

Bővebben