Csökken a szakok száma a felsőoktatásban

Elvégezte a bolognai rendszer felülvizsgálatát az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkársága, a kormány célja, hogy a szakok számának csökkentésével megteremtse a képzés, valamint a gazdasági és társadalmi elvárások közötti összhangot, javítva az oktatás, a foglalkoztatás és a gazdaság versenyképességét.

Bővebben




Lyukak az önéletrajzban: így kezeljük őket!

Ha több évre vagy hónapra kiestünk a munkából, meg kell magyaráznunk az önéletrajzban. Szakértők szerint az önéletrajzokban felfedezhető lyukak igen tipikusnak számítanak, főleg a mai gazdasági helyzetben, amikor az egész életen át tartó, szünet nélküli foglalkoztatottság igen ritka – írja a profession.hu.

Bővebben




Együtt majálisoznak és demonstrálnak a szakszervetek és a civilek

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) valamint a kormány intézkedései ellen fellépő civil szervezetek együtt majálisoznak és demonstrálnak május 1-jén Budapesten - jelentették be az érintettek pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Bővebben




Keresőképtelen dolgozónak mondtak fel

Rendkívüli felmondással megszüntette az őt megtévesztő dolgozó munkaviszonyát a munkáltató. A peres ügy a Kúriánál kötött ki – írja az adozona.hu.

Bővebben




Mentességet kérnek a balatoni önkormányzatok a vasárnapi zárva tartás alól

A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól.

Bővebben




Elzavarnák a BKV-vezért

Felülvizsgáltatná a BKV vezérigazgatójának alkalmasságát a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet a béremelés elmaradása, a dolgozók folyamatos félrevezetése és megfélemlítése miatt. A követelés nyomatékául az EKSZ aláírásgyűjtést kezdett a dolgozók körében – írja a Népszabadság.

Bővebben




Makai: Tarthatatlan a bírák alacsony bérezése

Tízszázalékos munkaköri pótlékot kapnak a bírósági fogalmazók, a bírósági titkárok, az ügyészségi fogalmazók, valamint az alügyészek.

Bővebben




Éhbér riasztja a gyermekvédőket

Súlyos szakemberhiánnyal küzdenek a gyermekjóléti szolgálatok, különösen kevés a gyermekpszichológus. Azok közül pedig, akik mégis ezt a szakmát választják, sokan amint tudnak, menekülnek a pályáról. Az ok leginkább az alacsony bérezés, de a pszichés terhelés is szerepet játszik ebben – írja a sonline.hu.

Bővebben




Az utcán szolgáló rendvédelmi dolgozóknál nagyobb béremelés várható

A rendvédelmi dolgozók új életpályamodelljében az utcán szolgálóknál és az aktív állományúaknál nagyobb, az irodai dolgozóknál, vezetőknél pedig mérsékeltebb lesz a béremelkedés. Kovács Zoltán kormányszóvivő erről az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában beszélt.

Bővebben




Elszegényedés vár az idősekre

Hosszú távon mindenki jól jár vele, ha nem siet nyugdíjba, napi szinten azonban a legtöbben korán és sok pénzért hagynák abba a munkát. A magyar nyugdíjrendszer csak kis lélegzethez jut, mert ugyan egyharmaddal kevesebben mennek most nyugdíjba, mint három éve, de a Ratkó-nemzedék még aktív része is vágja már a centit. Gyerekeik alig vállaltak utódot, a 2030-as évek végétől drasztikusan csökken a nyugdíjkassza bevétele, alacsonyabb kezdőnyugdíjak és további korhatár-emelés várható – írja a Népszava.

Bővebben