Makai: Tarthatatlan a bírák alacsony bérezése

Hamarosan dönthetnek a bírói életpályamodellről

Tízszázalékos munkaköri pótlékot kapnak a bírósági fogalmazók, a bírósági titkárok, az ügyészségi fogalmazók, valamint az alügyészek.
 Az Igazságügyi Minisztérium előterjesztése alapján a pluszköltségek forrása is megvan, ugyanis arról már korábban kormánydöntés született. Hamarosan dönthetnek a bírói életpályamodellről is, erről az április 22-ei ülésen vitázhat a kabinet. A nemzetközi összehasonlítások alapján a magyar bírók jövedelme a legalacsonyabb az Európai Unióban.
 
  Tarthatatlan, hogy román és bolgár kollégáiknál is kevesebbet keresnek a magyar bírák – mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a Magyar Bírói Egyesület elnöke. Makai Lajos hozzátette: munkahelyi leterheltségüket vizsgálva pedig az derül ki, hogy a leginkább leterheltek a magyar igazságszolgáltatás dolgozói.
 
  – Mégiscsak tarthatatlan Európában, hogy a magyar bírói bérek azon a szinten maradjanak, ahol most vannak. Különösen úgy, hogy azért a magyar gazdaság jobban teljesít az információink szerint, mint korábban, illetőleg mint néhány olyan országban, ahol még jobban megfizetik az igazságszolgáltatásban dolgozókat – fogalmazott Makai Lajos.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg.