Nagy felháborodást váltott ki a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kormánytervezet

 Csak részben, s java részt félrevezetően táncolt vissza az Orbán-kormány legújabb felsőoktatási terveiből a hallgatók és oktatóik hét eleji tiltakozásainak hatására. Hasonló meghátrálásra az utóbbi időben már többször volt példa. Az egyetemi autonómiát, s a diákok tanuláshoz fűződő jogait korlátozó elképzelések azonban továbbra is fenyegetőek, éppen ezért - valamint a kormány szakmai- és érdekegyeztetést nélkülöző döntéshozatali gyakorlata elleni tiltakozásul - holnap újabb tüntetés lesz Budapesten. A fő kérdés, megmozdul-e akkora tömeg a következő generáció jogaiért, amely meghátrálásra késztetheti a kormányt - írja a Népszava.

Bővebben




Jó a szakképzési rendszer átalakításának iránya a szociális partnerek szerint

 Jó a szakképzési rendszer átalakításának iránya a szociális partnerek szerint, a változtatási tervek összhangban vannak a munkaerőpiac igényeivel - közölte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága pénteken az MTI-vel, miután megtárgyalta a szakképzési rendszer átalakítását célzó javaslatokat, amelyeket a kormány szerdán nyújtott be az országgyűlésnek.

Bővebben




Egyre több a diákmunka, egyre kevesebb a munkát vállaló fiatal

Egyre kevesebb fiatal vállal diákmunkát - köszönhetően az oktatás jelentős átalakulásának - pedig munka az bőven lenne. A munkát vállaló diákok legkevesebb 604 forintos bruttó órabérért dolgozhatnak, de nem ritka az 1000-1500 forintos óradíj sem - igaz ez már szaktudást igényel – olvasható a gazdasagtv.hu oldalán.

Bővebben




Áder házához vonulnak a tüntető ápolónők

Tíz órától gyülekeztek szombaton az ápolónők és a velük szolidaritást vállalók a budai Normafánál – írja a Népszabadság.

Bővebben




Nőtt az álláskeresők száma márciusban

Márciusban 462 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában, több mint egy hónappal, illetve egy évvel korábban - közölte az NFSZ honlapján pénteken.

Bővebben




Zugló átlépte a vasárnapi zárva tartást

A képviselő-testület április 23-ai ülésén úgy határozott, hogy a zuglói piac nemcsak pénteken és szombaton, hanem vasárnap is működhet a jövőben – írja a hir24.hu.

Bővebben




Csapdába estek a magyar hivatásosok

Az Alkotmánybírósághoz, s ha szükséges nemzetközi jogi fórumokhoz is fordulnak az érintett érdekképviseletek, ha Áder János aláírja a szolgálati törvény módosítását, amely egyebek között betiltja a szakszervezetek működését a polgári titkosszolgálatoknál. Persze nem ez az egyetlen passzusa a törvénynek, amelyet az érdekképviseletek támadnak – írja a Népszabadság.

Bővebben




Sok magyar fiatal bizonytalan abban, hogy lesz-e munkája

Magyarországon az uniós átlagnál bizonytalanabbak a diákok abban, hogy az oktatásuk befejezése után találnak-e munkát – derül ki egy friss Eurobarométer-kutatásból, melyet a Világgazdaság ismertetett.

Bővebben