Áder házához vonulnak a tüntető ápolónők

A betegek nem bírnak ki még három évet

Tíz órától gyülekeztek szombaton az ápolónők és a velük szolidaritást vállalók a budai Normafánál – írja a Népszabadság.

  Az akció néhány hete a Péterfy Sándor utcai kórház „gyásztrikós" ápolónőjének, Sándor Máriának az ügyével kezdődött, aki először az RTL Klubnak beszélt a hazai szakdolgozók nyomorúságáról, majd munka közben fekete trikó viselésével kívánta erre felhívni a figyelmet, amihez utóbb többet is csatlakoztak. Ügyét felkarolta a Független Egészségügyi Szakszervezet is.
 
  – Nem bírunk többet vállalni. Nem bírjuk, hogy senki nem áll ki értünk, hogy fiz a kamarai tagdíjat, de nem látjuk, hogy az EBDSZ harcolna értünk, hogy hol vannak a szakiskoláink – kezdte a beszédét Sándor Mária a szombati tüntetésen. Bejelentette, hogy a köztársasági elnök házához vonulnak, hogy felhívják Áder János figyelmét arra, hogy az egészségügy „nem összeomlóban van, hanem összeomlott”. A megmozdulásra folyamatosan gyülekeztek a résztvevők – háromszázan lehettek, amikor 11 után elindultak Áder háza felé –, akik a helyszínen „Ápoló vagyok” vagy „Ápolt vagyok” feliratú pólókat kaptak.
 
  A séta hosszú a Normafától a Béla király útig. A tömeget két mentőautó kíséri. Sokan dudálnak, az arra haladó kocsik pedig ugyanígy fejezik ki a szimpátiájukat az üggyel. Sofőrjeik hálapénz bankókat kapnak ajándékba ezért.
 
  Országszerte több kórházból érkeztek demonstrálni, . A tömegben feltűnt Schiffer András, az LMP társelnöke, Kökény Mihály (MSZP) egészségügyi miniszter, és eljött Dénes Tamás, Magyar Rezidens Szövetség elnöke is. Sándor Mária a beszédében megköszönte két munkatársának Kiss Erikának és Kohut Ildikónak, hogy elsőként álltak a mozgalma mellé.
 
  Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet titkára hangsúlyozta békés sétáról van szó, nem a kormány ellen harcolnak, hanem a betegek érdekében, mert ők nem bírnak ki még három évet. Kiss László bejelentette, hogy hétfőn a szakszervezet székházában az érdekképviselők összegyűlnek egyeztetni arról, hogyan csatlakozzanak a május 12-i nagy demonstrációhoz.
 
  Szombatra a FESZ hívta az egészségügyben dolgozókat a Normafához, hogy közösen vigyék tovább Sándor Mária tiltakozását. A Fekete hétvége nevű kezdeményezés szélsebességgel terjed, ápolók sora ölt fekete ruhát, hogy demonstrálja, tarthatatlan körülmények között, szánalmas fizetésért dolgoznak. Mostanra megannyi fekete pólós dolgozóról készült fotó érkezett a Független Egészségügyi Szakszervezet közösségi oldalára. A mozgalomhoz az összes hazai egészségügyi intézmény csatlakozott, sőt, az amszterdami mentőállomásról, valamint svájci és németországi egészségügyi intézményekből is bejelentkeztek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki.
 
  A Magyar Kórházszövetség hétvégi kongresszusán az ágazati szervezetek fórumán többen közös fellépést szorgalmaztak, és indítványozták azt is, hogy valamennyi szakmai kamara és egyesület csatlakozzon a szakdolgozók május 12-re szervezett demonstrációjához, az Egészségmenethez. Ez utóbbit, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának a rendezvénye. A szervezet márciusi nagygyűlésén 12 pontban fogalmazta meg, hogy elvárásait a kormánynak, amelyben egyebek közt azonnali 50 ezer forintos béremelést kértek az ápolónőknek.
 
  A Magyar Rezidens Szövetség már pénteken jelezte, hogy ott lesz a Normafánál. Dénes Tamás, a szervezet elnöke szerint a többi közt az érdekvédelem hiánya is oka annak, hogy mára kilátástalan helyzetbe jutott az egészségügy, és a benne dolgozók, ezért „mutassuk meg, hogy egységes a szakma”.

Forrás: Népszabadság