Véget ért a hálapénz-per, megszenvedték a nővérek, orvosok

A hálapénz-per miatt több dolgozónak is tönkrement az élete, van aki örökre elhagyta az orvosi pályát.

Bővebben




Bérvita miatt leállhatnak a műtők a szegedi klinikán

 Elképzelhető, hogy ügyeleti időben holnaptól nem tudnak műtéteket végezni Szegeden, a központi műtő személyzete ugyanis nem hajlandó a törvényesnél több túlmunkát végezni. Ha nem sikerül megállapodniuk az egyetemmel, délután fél 4-től másnap reggel fél 8-ig, illetve teljes hétvégén zárva lesznek a műtők – szinte egész hónapban, tudta meg a delmagyar.hu.

Bővebben




Az egyetemi végzettséggel rendelkezők tíz százaléka hagyta el az országot

Brutális agyelszívás működik Görögországgal szemben a 2010-ben kirobbant adósságválság óta: akárcsak Magyarországról onnan is tömegével vándorolnak Nyugat-Európába munkát vállalni az emberek, elsősorban a felsőfokú képesítéssel rendelkező értelmiségiek.

Bővebben




Balogh Zoltán: 26 ezer ápoló hiányzik ma Magyarországon

A nem kikényszerített hálapénz legalizálása nem jelent megoldás az egészségügyi szakdolgozói területen jelentkező munkaerőhiányra, és a keresetek rendezésére - mondta az Inforádió Aréna című műsorában a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh Zoltán szerint jelenleg mintegy 26 ezer ápoló hiányzik a rendszerből, és komoly gondokat vet fel az ápolói gárda elöregedése.

Bővebben




Veszélyes az ülőmunka

Az ülőmunka súlyos panaszokat okozhat, de ezek egy része már a test szükségleteire szabott munkakörnyezettel megelőzhető – derült ki az M1 fogyasztóvédelmi magazinjának összeállításából, amelyben megszólalt egy masszázsterapeuta is. Ő azt mondja, korábban 50 éves kor környékén keresték fel panaszokkal, ma már van huszonéves páciense is.

Bővebben




Sérelemdíj a munkaviszonyban

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény megszüntette a nem vagyoni kártérítés jogintézményét, s a személyiségi jogok megsértésének szubjektív szankciójaként vezette be a sérelemdíj intézményét. A jogalkotó a sérelemdíjat kiemelte a kártérítési szabályok köréből, ezzel is érzékeltetve az eltérést a „jogelőd” jogintézményhez képest. Köztudomású, hogy a sérelemdíj megfizetésére való kötelezésnek, tehát a jogalap megállapításának nem feltétele a sértett hátrányának bizonyítása, a jogsértés ténye ugyanis önmagában megalapozza a bekövetkezett hátrány fennálltát. A munkajogviszonyban a tartós kötelem jellegéből kifolyólag gyakran előfordulhatnak személyiségi jogi jogsértések, melyet a felek kölcsönösen okozhatnak egymásnak – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Özvegyi nyugdíj a 21. században?

Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatos társadalombiztosítási elvek tisztázatlanságáról és az ebből fakadó problémákról szinte soha nem hallani, miközben ezrével ömlenek az ezzel kapcsolatos kérdések a Facebook-oldalamra – írja a nyugdijguru.blog.hu alapítója. Az özvegyi nyugdíj léte és szabályozása a múlt századi egykeresős, hagyományos családmodellt tükrözi: azért kapja ezt a nő, mert nem ő volt a kereső a családban, így elviselhetetlen helyzetbe kerülhet, ha a családfenntartó férfi meghal.

Bővebben




Változások a munkaügyi ellenőrzésben

Cikkünk apropóját az adja, hogy 2015. április 1-jével változott a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Met.). Ekkor lépett ugyanis hatályba a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VIII. törvény, valamint az azzal összefüggő, egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi VI. törvény – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Egyre népszerűbb az egészségmegőrzés a cafeteriában

Évekig az étkezés támogatása vezette azt a toplistát, melyben a legnépszerűbb cafeteria elemek szerepeltek. Néhány éve azonban beelőzött az egészségmegőrzés és immár egyre fontosabb a munkavállalóknak az üdülés támogatása is – írja a Piac&Profit.

Bővebben




A nyugdíjon kívül más szociális pénzügyi juttatás nem őrzi meg a reálértékét

A társadalmi juttatások GDP-arányos csökkentésével szeretné elérni a kormány, hogy csökkenjen az újraelosztási ráta, amely a legmagasabb a régiós mezőnyben. Vélhetően a nyugdíjakon kívül más szociális pénzügyi juttatás nem nagyon fogja megőrizni reálértékét a következő években – írja a Világgazdaság.

Bővebben