Vezető tisztségviselő nyugdíjba menne

Mi számít szolgálati időnek?
 
 Olvasónk tíz éve tisztségviselője egy alapítványnak, és emellett nincs munkaviszonya, csak rehabilitációs ellátásban részesül. Azt tudakolta az Adózónától: a tisztségviselői jogviszony biztosítási időnek, szolgálati időnek számít-e, és ha igen, hogyan kell kérelmezni, igazolni? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt – írja az adozona.hu.

   A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. § (1) bekezdés g) pontja meghatározza, hogy e törvény alapján biztosított a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében személyesen munkát végző személy, amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát – idézte a jogszabályt Winkler Róbert. A Tbj. 5. § (2) bekezdése pedig arról rendelkezik, hogy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni, többek között, az alapítvány tisztségviselőjét, amennyiben a járulékalapot képező jövedelemnek minősülő tiszteletdíja eléri az (1) bekezés g) pontjában meghatározott összeget.

   Amennyiben tehát a tárgyhavi tiszteletdíja eléri a minimálbér harminc százalékát, úgy abban az esetben az alapítványi tisztségviselő biztosított lesz, és ezen jogviszonya alapján nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt is szerezhet.

   Szakértőnk felhívta a kérdező figyelmét arra, hogy amennyiben a tiszteletdíja nem éri el a minimálbér összegét, csupán arányos szolgálati időre szerezhet jogosultságot.

   Tájékoztatta továbbá az Olvasót arról, hogy amennyiben rehabilitációs ellátását 2012. január 1-jétől külön közigazgatási döntéssel állapították meg és nyugdíjjárulékot is vontak belőle, úgy abban az esetben az ellátás folyósításának időtartama szolgálati időnek minősül.

  Szolgálati idejének igazoltatását adategyeztetési eljárás kezdeményezésével kérelmezheti. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adategyeztetés kezdeményezésére kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással van lehetőség. Az ügyfélkapus regisztráció megléte esetén a kérelmet a Központi Rendszer – www.magyarorszag.hu – elektronikus felületén, a „Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” menüpont választásával, illetve awww.onyf.hu oldalról indítható az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) programban található nyomtatványok kitöltésével és beküldésével.
 
Forrás:  adozona.hu