Kevesebben dolgoznak a nonprofit szektorban

Bérük átlagosan 17 százalékkal marad el az átlagos bruttó keresettől

Kevesebben dolgoznak a civil szervezeteknél és alapítványoknál, az önkéntesek munkájának a jelentősége viszont egyre nő – olvasható a Napi Gazdaságban.

   Csökkent a nonprofit szférában dolgozók száma, de az itt tevékenykedők létszáma így is az összes foglalkoztatott négy százalékát teszi ki. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2012-ben 144 ezren dolgoztak ebben a szektorban, ez négyszázalékos visszaesés az előző évhez képest. A teljes létszámon belül a főállásban, teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 95 ezer, a részmunkaidőben, illetve nem teljes állásban jelen levőké pedig 49 ezer volt − átszámítva ez 116,5 ezer főállású dolgozó munkájának felel meg. Az itt foglalkoztatottak 68 százaléka nonprofit gazdasági társaságokban, alig több mint egynegyedük pedig egyesületeknél vagy alapítványokban tevékenykedett. A szektor munkavállalóinak túlnyomó része a fővárosban és a megyeszékhelyeken volt alkalmazásban 2012-ben.
 
   Ami a kereseti lehetőségeket illeti, a szektorban dolgozók bére átlagosan 17 százalékkal marad el az átlagos bruttó keresettől. Az embereket nyilvánvalóan nem a pénz motiválja elsősorban, hiszen 2012-ben több mint félmillió önkéntes segítette a szektor munkáját. Munkájuk becsült értéke 54 milliárd forint volt.
 
  Az önkéntesek segítsége főleg a kisebb szervezetek számára nagy jelentőségű. A KSH számításai szerint az 50 ezer forint alatti bevételi kategóriában az önkéntes munka értéke meghaladta a bevétel 21-szeresét − hozzá kell tenni azonban, hogy a nagyobb szervezeteknél (az 50 és 500 ezer forint közötti bevétellel rendelkezőknél) is jelentős súlya volt az önkénteseknek, itt a bevétel kétszeresét érte el munkájuk értéke. 
 
   Bár a legtöbb szervezetnél, amely a nonprofit szektorban végez tevékenységet, a fizetett foglalkoztatottak adják a munkát végzők nagy részét, a klasszikus civil szervezeteknél a 37 százalékot is eléri az ingyenes munkát végzők aránya.

Forrás: Napi Gazdaság