A csak nyolc osztályt végzettek közül minden negyedik munkanélküli

Csökkent a felsőfokú képzésben tanulók száma

Az egyetemet végzettek körében csak három százalékos a munkanélküliség Magyarországon, a gimnáziumot végzetteknél kereken tíz, a csak nyolc osztályt végzettek közül viszont minden negyedik munkanélküli. Minél kevesebbet tanul valaki, annál nagyobb a veszély. Eközben a felsőfokú képzésben tanulók száma csökkent – írja a Privátbankár.

  Az adatok szerint az egyetemet végzettek körében minimális volt tavaly a munkanélküliség, három százalék, a főiskolát végzettek körében már valamivel több, az érettségizettek és szakmunkásképzőn tanultak körében közepes körüli. Tavaly ugyanis 10,2 százalékos volt az átlagos munkanélküliségi ráta.
 
   A csak nyolc osztályt végzettek között majdnem minden negyedik munkanélküli volt, aki pedig ennyit sem végzett el, ott 41 százalékos a ráta, tehát tízből négynek nincs munkája. Egyértelmű az összefüggés, hogy minél magasabb szintű végzettsége van valakinek, annál jobbak az esélyei arra, hogy el tudjon helyezkedni.
 
   Ehhez képest a 2005/2006-os tanévben 424 ezren tanultak a felsőoktatásban, a 2010/2011-es tanévben már csak 361 ezren, a most záruló 3013/2014-esben már csak 320 ezren, nappali és esti tagozatokon együtt. A nappali tagozatokon pedig 240 ezerről 224 ezerre csökkent az utóbbi négy évben a hallgatók száma, nyolc éve pedig 231 ezer volt.
 
   Amiben a lakosságszám csökkenése, a társadalom elöregedése is játszhat szerepet, de a részben igen magas összegű tandíjak bevezetése, a felsőoktatás finanszírozásának átalakítása sem maradhatott hatás nélkül a tanulási kedvre.

Forrá: Privátbankár