Munka nem sok, a stressz annál több

Mindenért a munkáltató felel

Somogy és az ország munkavédelmi helyzete aggasztó. A munkahelyi stressz a második leggyakoribb munkával összefüggő megbetegedés – írja a sonline.hu.
 
   Somogy és az ország munkavédelmi helyzete aggasztó, hangzott el egy pénteki szakmai konferencián Kaposváron a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál. Ronga László, a megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének vezetője elmondta: tavaly 680 munkáltatót ellenőriztek, ebből 635-nél tártak fel szabálytalanságot, vagyis a szabálytalankodók aránya 93,4 százalék volt. Ezzel együtt mindössze 22 komolyabb ügyben szabtak ki bírságot. Tavaly 499 munkahelyi balesetet jelentettek, de ennél nagyobb lehet a látencia, vélte. Négyen haltak meg, egy ember csonkolásos, további négy súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. 

  A tragédiák a legkülönbözőbb okok miatt következtek be. Egy kisbárapáti pincét például két oldalról kezdtek kiásni, és amikor emiatt beomlott a föld, egy munkás a halálát lelte. Kadarkút környékén egy biztonsági őr szenvedett halálos szénmonoxid-mérgezést egy szabálytalanul üzemelő kályha miatt, de egy ipari kapu is okozott életveszélyes sérülést. Gyakori, hogy a dolgozók nem kapnak védőfelszerelést, és ha igen, sokan nem viselik. 
 
   Idén és jövőre a munkahelyi stressz ellen kampány zajlik az Európai Unióban, amelyhez hazánk is csatlakozott. Ez ugyanis a második leggyakoribb munkával összefüggő megbetegedés az EU-ban. A munkavállalkók kieső munkanapjainak a felét okozza a stressz, ami évi 136 milliárd eurós termeléskiesést okoz. Tízből négy dolgozó szerint nem kezelik megfelelően ezt a problémát a munkahelyén. Magyarországon a felmérések szerint a stressz leggyakoribb okai: az átszervezésektől való félelem, a bizonytalanság, a túlterhelés, valamint az, ha valakit a felettesei nem támogatnak, vagy nem tisztázottak a hatáskörök. 

   Munkahelyi zaklatás és fenyegetés is előfordul. Balogh Katalin, a Nemzeti Fókuszpont vezetője az előadásában kifejtette: a munkahelyi stressz sohasem az egyén hibája, hanem szervezeti probléma, amire szervezeti megoldásokat kell találni. A cégek komoly pénzeket költenek erre, pedig a megoldás egyszerű, délután 17 órakor már otthon kell lenni, idézett egy munkapszichológiai tankönyvet Arató Zoltán, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal előadója, aki a munkáltatók kötelezettségeire hívta fel a figyelmet.
 
   Mindenért a munkáltató felel, még akkor is, ha két dolgozó összeverekedik a cégnél. A probléma feltárása sem egyszerű, mert a magyar munkavállalók elmennek a céges egészségügyi szűrővizsgálatokra, a pszichoszomatikus ellenőrzést viszont nem szívesen tűrik. 
 
Forrás: sonline.hu