A többség nem takarékoskodik a nyugdíjas évekre

 A spórolás képtelenség

A magyarok kétharmada gyakran szokott gondolkodni azon, hogyan tudna jobban takarékoskodni. Sokan mérlegelnek és összehasonlítják a különböző banki ajánlatokat és tájékozódik a lehetőségeikről, mielőtt valamelyik termék mellett döntenek – írja a 168 óra.

   A Groupama Garancia Biztosító legfrissebb – a GfK Hungária által készített – kutatásának eredményei alapján az emberek akkor érzik magukat biztonságban, ha megfelelő jövedelmük és biztos munkahelyük van. A fontossági sorrend még éppen hogy dobogós helyére került a családi támogatás és baráti háttér szerepe, és csak utánuk következik a megtakarítások, biztosítások megléte, valamint az egészség – adta hírül a Privátbankár.hu.

   A kutatásból az is világosan kiderül, hogy az emberek kétharmada gyakran szokott gondolkodni azon, hogyan tudna jobban takarékoskodni, de majdnem ugyanennyien vannak azok is, akik úgy látják, nem képesek kézben tartani a pénzügyeiket. Azonban minden harmadik megkérdezett kézben tudja tartani pénzügyeit és házi költségvetést is vezet, de mindössze 6 százalékuk aktív annyira, hogy a legjobb ajánlatokat kihasználva bankot váltson. A válaszadók 70 százaléka nem spórol előre a nyugdíjas korára, és több mint felük érzi úgy, hogy a spórolás képtelenség is lenne, hiszen a havi kiadásaikat is alig tudják előteremteni. 

   Az emberek közel 60 százaléka úgy gondolja, hogy az öngondoskodás az azokról való gondoskodást is jelenti, akikért felelősnek érzik magukat, és mindezen előrelátás elsősorban a pénzügyi megtakarításról szól. Akadnak olyanok is, akik saját bevallásuk szerint aggódnak a saját és családjuk jövője miatt, így már most megtakarítanak – hiszen az életbiztosítást a családi szeretet egyik legjobb kifejezésének tartják. A megkérdezettek negyede (29%) nem aggódik a jövője miatt, mivel azt remélik, hogy az állam nem hagyhatja őket nyugdíj nélkül, míg egyharmaduk (36%) abban bízik, hogy majd a gyermekük eltartja őket. 

   Arra a kérdésre, hogyan tájékozódnak egy pénzügyi befektetés meghozatalakor, az emberek megnyugtató többsége, közel 70 százaléka felelte azt, hogy mérlegel, összehasonlítja a különböző banki ajánlatokat és tájékozódik a lehetőségeiről. A megkérdezettek több mint fele (56%) törekszik arra, hogy kiküszöbölje a lehetséges kockázatokat, ugyanis fontosabb nekik a pénzük biztonsága, mint a hozam nagysága. Minden megfontoltság ellenére az emberek fele úgy érzi, hogy jót tesz az elkötelezettség, ha kötelező havi összegekkel rákényszerül a rendszeres megtakarításra. Azonban érdekes adat, hogy az emberek csupán negyede követi aktívan a befektetéseinek sorsát, és figyeli, hogy hol tud a lehető legnagyobb hasznot elérni.
 
Forrás: 168 óra