Elviselhetetlen a teher a postásokon

Létszám- vagy óraszámcsökkentés közül választhatnak a szakszervezetek
 
 Folyamatos a létszámleépítés a Magyar Postánál, ami a szakszervezetek szerint már veszélyezteti a napi munkamenetet. A katonákból is postás lehet – írja a Világgazdaság.

   Még soha olyan kevesen nem dolgoztak a Magyar Postánál, mint most, és minden jel szerint az állami vállalat a jövőben még tovább csökkentené a munkavállalók létszámát. Legutóbb május 5-én volt tárgyalás a munkáltató és a szakszervezetek között. „A postánál működő egyetlen szakszervezet sem ért egyet a létszámleépítésekkel. A tárgyaláson kifejtettük, hogy már a jelenlegi létszámhelyzet is elviselhetetlen terheket ró a munkavállalókra, és a működőképesség határát feszegeti. Az intézkedés két ajánlott változata – létszám- vagy óraszám-csökkentés – súlyosan veszélyezteti a napi munkamenetet, a szolgáltatás ellátásának színvonalát, a teljesítménnyel, forgalommal arányos létszám biztosítását” – írta honlapján a Postás Szakszervezet.
 
   Az állami vállalat kimutatása szerint a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma 31701 fő volt 2014 első negyedévben, ők összesen 17,6 milliárd forintot kerestek. Tavaly év végén még 32147-en dolgoztak a cégnél és 16,8 milliárd forintot kerestek. Az ezt megelőző negyedévben pedig még 32384-en mondhatták magukat postai dolgozónak, de négy évvel ezelőtt még 34 ezernél is többen kapták a Magyar Postától a fizetésüket. Vagyis leépített és bért emelt a vállalat. A bérmegállapodás még februárban született meg, így a márciusi bérfizetéssel már a megemelt fizetés érkezett a számlákra. Havi 130 ezer forintig 3,5 százalékos, 180 ezer forintig 3,3 százalékos, 350 ezer forintig pedig 2 százalékos az emelés.
 
   A Postások Független Érdekvédelmi Szövetségétől (POFÉSZ) a Világgazdaság úgy értesült, hogy nincs szó csoportos létszámleépítésről, hanem közös megegyezéssel küldik el az embereket. „Ilyen esetben a szakszervezet nem tehet semmit. Nem ismert a kiválasztási módszer, a munkavállaló így nem tudja, hogy mikor kerül rá a sor” – magyarázta Ádám István, a POFÉSZ elnöke. Hozzátette: a tárgyaláson nem támogatták az óraszámcsökkentést, mert véleményük szerint a csökkenő munkaidő csökkenő jövedelemmel jár, amely veszélyezteti az érintett munkavállalók megélhetési biztonságát. A szakszervezet honlapján olvasható közleményben pedig úgy fogalmaztak: mivel a konzultáció az érdekképviseleti nézetkülönbségek miatt nem járt eredménnyel, ezért a munkáltató tovább folytatja az általa eltervezett ütemben és módszerekkel a létszámleépítések és óraszámcsökkentések folyamatát. Azt is nehezményezik, hogy még áprilisban a Magyar Posta és a honvédelmi tárca megállapodtak abban, hogy a leszerelt katonák az állami vállalatnál dolgozhatnak tovább.
 
   „A 2012-es veszteséges évet követően a szigorú, költséghatékony gazdálkodásnak és az innovatív, új szolgáltatásokkal bővített portfóliónak köszönhetően – a klasszikus postai szolgáltatások iránti igény csökkenő trendje ellenére – 2013-at az üzleti tervet jelentős mértékben meghaladó nyereséggel, 1,3 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta a társaság” – közölte a Magyar Posta. Hozzátették: az új, középtávú stratégiai célok időarányos részét 2013-ban a posta sikeresen teljesítette, ami kulcsfontosságú, hiszen az egyik legnagyobb hazai foglalkoztatóként a Magyar Posta eredményes működése nemzetgazdasági szempontból is kiemelten fontos.
 
Nyereséges lett a Román Posta

  Egyéni munkaszerződésekbe foglalt, több tízezer eurós végkielégítésről mondott le a román állami postavállalat több vezetője, miután erre kérte őket a bukaresti távközlési miniszter.
 
   A bukaresti kormány privatizálni szeretné a vállalatot, de tavaly el kellett halasztani a kiírást, miután a mintegy 200 millió lejes (44 millió euró) adósságot felhalmozott vállalat 51 százalékos részvénycsomagjára nem akadt érdeklődő. A vállalat tavaly 7100-ról 5700-ra csökkentette a fiókok számát, és az alkalmazottak létszámát is 27 ezerre mérsékelte. Így 5 millió euró nyereséggel zárt a posta 2013-ban és az átszervezésnek köszönhetően nőhet az alkalmazottak bére.
 
Forrás: Világgazdaság