Szezonális diákmunkások

Balaton az abszolút munkaerő-mágnes

 Évről évre egyre több diák vállal nyáron munkát, könnyítve a család anyagi terheit, vagy éppen a fesztiválozáshoz kellő költőpénz előteremtéséért. Baranyában továbbra is favorit a címerezés, régiószinten a Balaton az abszolút munkaerő-mágnes, a legjobban áhított feladatkörök között még mindig toplistás a hostesskedés – írja a pecsistop.hu.

  Hamarosan kezdődik a nyári diákmunka-szezon - közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a napokban. A szerv a fiatal munkavállalók tapasztalatlanságával való visszaélések megelőzése érdekében összeállított egy tájékoztatást, melyben többek között kiemelte, az írásbeli munkaszerződés és a munkaviszony adóhatósági bejelentése diákok esetében is kötelező. Bármilyen felmerülő probléma - fizetési késedelem, munkahelyi baleset, egyéb jogsérelem - esetén ugyanis ez ad biztosítékot a fiatal munkavállalóknak.
 
   Az NMH a Munka törvénykönyvére hivatkozva emlékeztet arra, hogy munkaviszonyt az létesíthet, aki betöltötte a tizenhatodik életévét, azonban az iskolai szünetben a tizenötödik életévüket betöltött nappali tagozatos diákok is foglalkoztathatóak. A nappali tagozatos diákok iskolaszövetkezeteken keresztül is munkát vállalhatnak, ilyenkor tagsági jogviszony és munkaviszony létesítése után a szövetkezet biztosít számukra munkalehetőséget. 

   A diákmunkásoknak adható legkisebb fizetés az érvényben lévő minimálbér, ami jelenleg havonta bruttó 101 500 forint, részmunkaidő esetén a minimálbér időarányos része jár. Azok, akik középfokú végzettséggel, vagy szakképesítéssel vállalnak munkát, havi bruttó 118 ezer forintos bérrel kell, hogy számoljanak. A hivatal hangsúlyozta, hogy a nyári munkát végző fiatalokat is megilleti az éves rendes szabadság, vagy rövidebb foglalkoztatás esetén ennek időarányos része, a ki nem adott szabadságot a munkavállaló köteles pénzben kifizetni.

Címerezők, gyümölcsszedők, csúszdamesterek kerestetnek

  - Tavaly 1800 diák kapott fizetést a Meló-Diák Iskolaszövetkezeten keresztül vállalt munkáért - mondta el a Pécsi STOP-nak Egerszegi Zoltán, a diákmunka-szervezet pécsi irodájának vezetője. A nyárral együtt megérkezik a szezonális kínálat is, Baranyát tekintve több helyen keresnek jegyszedőket, csúszdamestereket, sokan találhatnak munkát a kültéri vendéglátásban is, emellett a különféle betakarítási munkák is potenciális pénzkereseti forrásokként jelentkeznek. Egerszegi Zoltán elmondta: utóbbiak közé tartozik a barackszedés, illetve az öt éve működő és keresett kukorica címerezés. 

   Kilépve a régióból, de a megyében maradva: az irodavezetőtől megtudtuk, a Balaton évről évre rengeteg diákmelóst szippant fel, a butikok, kirakodóvásárok, vízibicikli-kölcsönzők sokaknak adnak zsebpénzt.

   - Vannak olyan munkák, melyek az átlagosnál többeket vonzanak, ilyen például a jól fizető hostesskedés, egy ilyen pozíciónál általában megfigyelhető a túljelentkezés - mondta el Egerszegi Zoltán. A szakképzést igénylő munka is jól fizet: óránként 800-1000 forintot lehet ilyennel keresni.

   Az irodavezető elárulta: az elmúlt éveket tekintve emelkedő tendencia figyelhető meg a diákmunkát vállalók esetében: évről évre egyre többen keresnek pénzt a szünidőben.
 
Forrás: pecsistop.hu