A világ fiataljainak körében 12 százalék feletti a munkanélküliségi ráta

350 millió embert érint

A világ munkanélkülijeinek 40 százaléka a 15-24 év közötti fiatalok közül kerül ki, ez 350 millió embert jelent. A világ fiataljainak körében 12 százalék feletti a munkanélküliségi ráta, ez majdnem háromszor nagyobb, mint a 24 év feletti népességé. A Global Post összeszedte azokat az államokat, ahol a legrosszabb, illetve a legjobb a helyzet – írja a HVG.

   A munkaerőpiaci kilátásokat tekintve a fiatalok egyáltalán nincsenek jó pozícióban. A világ munkanélkülijeinek 40 százalékát adják a 15-24 év közötti fiatalok, ez 350 millió embert jelent. A fiatalok körében 12,6 százalékos a munkanélküliség, ez majdnem háromszor nagyobb, mint a 24 év feletti népességnél.
 
   A Global Post most egy infografikában szedte össze, hogy hol a legjobb, illetve a legrosszabb a fiatalok munkaerőpiaci helyzete. A legmagasabb fiatalkori munkanélküliséggel Bosznia-Hercegovinában lehet találkozni, itt a fiatalok 57,5 százalékának nincsen munkája. Az első tízbe olyan államok fértek be, mint például Macedónia, Görögország, Montenegró, vagy Szlovákia.
 
   A legalacsonyabb fiatalkori munkanélküliségi mutatóval Katarban lehet találkozni (1,3 százalék), az arab országot nyugati államok (Svájc, Hollandia, Németország például) követik, ám ott van a top 10-ben Thaiföld, vagy Guatemala is.
 
   Hozzá kell ugyanakkor tennünk, hogy az infografika 2011-es adatokat hasonlított össze, ebből az időpontból volt legutoljára minden ENSZ-országra elérhető adat. Azóta több országban sokat változott a helyzet, például Görögországban még tovább romlott a fiatalok munkaerőpiaci helyzete.

Forrás: HVG