Ápolók elvándorlása: csak a jéghegy csúcsát látjuk

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

 Az ápolók elvándorlásáról hivatalosan közzétett adatok messze járnak a valóságtól, csupán a jéghegy csúcsát mutatják – írja a miniszterelnöknek címzett nyílt levelében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). A köztestület szerint sokan ugyanis olyan állást vállalnak – például gyermekfelügyeletet vagy idősgondozást -, amihez nem szükséges kikérniük a jó hírnév igazolást, szemben az orvosokkal, akik e dokumentum hiányában nem végezhetnek végzettségüknek megfelelő munkát – írja a Világgazdaság.

   Az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól kapott adatok szerint, miközben az orvosok körében valamelyest enyhül, a szakdolgozóknál évről-évre nő azok száma, akik külföldön keresik a boldogulásukat. Hét évvel ezelőtt még csak 84, tavaly már 555 ápoló és szülésznő kérte ki a jó hírnév igazolást.
 
   A MESZK ezért a három éve elkezdett bérrendezés hatékony folytatását várja az új kormánytól. Ezen belül fontosnak tartják az alapilletmények befagyasztásának 2012 közepi feloldását. Csupán ezzel, a változó bérek alapján, megközelítőleg 20 százalékkal több jövedelemhez juthatnának a nővére, ápolók. De elengedhetetlennek tarják a pótlékrendszer, eredetileg a 2010-es kormányváltás után meghirdetett felülvizsgálatát is. A bérfelzárkóztatás során a szakdolgozóknál is a jelenleginél súlyozottabban kell érvényesülnie a pályán eltöltött éveknek és a szakmai előmenetelnek.
 
   A bérek további rendezésekor nem lehet eltekinteni attól sem a kamara szerint, hogy az alapellátásban dolgozókra nem vonatkozik az ágazati bértábla, ami hátrányosan megkülönböztetést jelent az ezen a területen dolgozókra nézve. A másik kritikus pont az otthoni szakápolás területe, ahol a kisebb korrekciókkal sem sikerült érdemben emelni a béreket.
 
   Mindezen intézkedések alapján lehet és kell a MESZK álláspontja szerint kidolgozni az egészségügyi életpálya modellt.
 
Forrás: Világgazdaság