Kissé csökkent a munkanélküliség az OECD tagállamaiban

44,5 millió állástalan

Kissé, a márciusi 7,5 százalékról áprilisban 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliség a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 34 tagállamában.

    Az OECD szerdai közlése szerint a munkanélküliek száma 45,8 millióról 44,5 millióra mérséklődött a tagállamokban, de még mindig 10,3 millióval több munkanélküli van, mint a 2008-as pénzügyi válság előtt.

    A munkanélküliségi arány csökkenése arra utal, hogy a gazdasági növekedés új munkahelyek létrejöttével is jár, de a növekedés üteme alapján valószínűtlen, hogy hamar a válság előtti szintre esne a munkanélküliek száma.

    A munkanélküliek aránya Spanyolországban (25,1 százalék) és Portugáliában (14,6 százalék) volt a legmagasabb, de az áprilisi görög adatok még nem álltak rendelkezésre, és februárban még ott is 26,5 százalékos munkanélküliséget mértek. A munkanélküliségi arány Japánban volt a legalacsonyabb, 3,6 százalék.

    Magyarország esetében még csak a márciusi adatok vannak meg, akkor 7,8 százalék volt az állástalanok aránya.

    A 15-24 éves korosztályban mért fiatalkorú munkanélküliségi arány 15,4 százalékról 14,8 százalékra változott az OECD-ben, a fiatalkorúak helyzete az Egyesült Államokban javult jelentősen áprilisban.