Fizetés nincs, káosz van a Páva utcában

Kéttucat alkalmazott várja a bérét
 
 Nem kapta meg a májusi fizetését a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjteménynél (HDKE) dolgozó mintegy kéttucat alkalmazott, és nem fizeti az állami intézmény a közüzemi számláit sem, mivel jelenleg hivatalosan nincs sem ügyvezető igazgatója, sem pedig kuratóriuma és kuratóriumi elnöke - tudta meg lapunk. Márpedig az igazgató és az elnök együttesen jogosult bármilyen kifizetésre, így például a munkabérek utalására. Nem hivatalosan működik egyfajta „árnyékvezetés”: Haraszti György, a HDKE operatív irányítására hivatott közalapítvány volt kuratóriumi elnöke irányít, csak éppen a döntéshozatalra nincs joga – írja a Népszava.

   Az ex-lex állapotot az okozza, hogy május elsejei hatállyal lejárt az addigi ügyvezető, Szita Szabolcs megbízatása éppúgy, mint a teljes kuratórium és elnökének mandátuma is. A kuratórium új elnökét pedig az új tagok választanák, de új tagok nincsenek, mert őket az alapító, ez esetben a kormányt képviselő illetékes tárca javaslatára nevezik ki, ám az új kormányzati struktúrában a jelek szerint „elveszett” a HDKE. Eddig legalábbis a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez tartozott, de már állítólag az Emberi Erőforrások Minisztériuma az illetékes - biztosat nem tudni.
 
   Érdekes, hogy Haraszti házon belül már május közepén vezetőként lépett fel, miután kiszivárgott, hogy állítólag Orbán Viktor őt kérte fel az intézmény irányítására ügyvezetőként, a kinevezési okmányát pedig hamarosan el is készítik, ám erről azóta sem jelent meg a Magyar Közlönyben kormányhatározat. Akkoriban lapunk úgy értesült, Haraszti olyannyira vezetőként viselkedik, hogy egyik első intézkedéseként felbontotta a zsidók deportálását „idegenrendészeti intézkedésnek” minősítő nyilatkozatával botrányt kavart Szakály Sándor vezette Veritas Történetkutató Intézettel két héttel korábban kötött együttműködési megállapodást, amit ő maga írt alá, állítólag „vétetlenül”. Mivel a Népszabadságnak Szakály utóbb cáfolta, hogy ez megtörtént volna, a Népszava május közepén kérdéssort juttatott el a HDKE-hez. Egy hónapja hiába várunk azonban választ a többi között arra a kérdésre, hogy van-e kinevezett ügyvezető, kuratóriumi elnök az intézménynél, és ha igen, ki az, továbbá ténylegesen felmondták-e a Szakályékkal kötött megállapodást.
 
   Nem is a Veritas-megállapodás a fő probléma, hanem a számlák kifizetése, és az, hogy egy ilyen fontos állami alapítású intézmény - kormányalakítás ide vagy oda - hetekre-hónapokra ex-lex állapotba kerülhet. Az egészben az a legbosszantóbb, hogy értesüléseink szerint a dolgozók annak ellenére nem jutnak hozzá a fizetésükhöz, hogy eközben a HDKE számláin 200-300 millió forint van. Úgy tudjuk, a munkatársak fizetés helyett mindössze 60 ezer forintot kaptak fejenként a házipénztárból, mert abból a szigorú együttes utalványozási procedúra nélkül is lehet pénzt kifizetni, bár nem tudni, milyen jogcímen történt ez.

Forrás: Népszava