Stumpf István: a rendszerváltozás vesztesei a fiatalok voltak

Beszűkültek a munkához jutás feltételei

 Leginkább a fiatalokat sújtotta a rendszerváltozás, ugyanis számukra nagyon beszűkültek a munkához jutás feltételei - mondta Stumpf István alkotmánybíró a Külhoni Magyar Ifjúságkutatás 2014 nyitókonferenciáján. Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere szerint a rendszerváltozás után csak a fideszes generáció kapta meg azt az esélyt, hogy nemzetbefolyásoló döntéshozó szerephez jusson – olvasható az inforadio.hu oldalán.
 
   A rendszerváltozás elején világosan látszott, hogy az 1990 utáni időszaknak a fiatalok és az idősek lesznek a nagy vesztesei - fogalmazott előadásában Stumpf István alkotmánybíró.

   „Az ifjúsági életszakasz kitüntetett terepe lett a kulturális tőkéért folytatott küzdelemnek és az úgynevezett ifjúsági identitás-faktorok megtalálásának . A másik oldalon pedig azt lehetett látni, hogy a rendszerváltás leginkább ezt a generációt sújtotta, hiszen a munkához való hozzájutás esélyei az ő számukra szűkültek be leginkább” - mutatott rá Stump István.

   Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, aki 25 évvel ezelőtt ifjúságkutatással is foglalkozott, azt mondta: már korábbi felmérések is arra figyelmeztettek és hívták fel a rendszerváltozás utáni vezetők figyelmét, hogy ha a fiatalok integrációját nem tudja megoldani egy új, piaci alapokon működő, plurális, demokratikus társadalom, akkor el fogja veszíteni a generációs utánpótlását.

   „Magyarországon nagyon érdekes helyzet állt elő: valójában a rendszerváltás után egyetlen politikai generáció, a fideszes generáció megkapta a történelemtől azt az esélyt, hogy nemzetbefolyásoló döntésszerephez jusson. Ez az esély most a második választások után újra megadatott” - hangsúlyozta az alkotmánybíró.

   Stumpf István szerint a mostani kutatásoknak határozott nemzetstratégiai vízióval kell rendelkeznie és ezt végre is kell tudni hajtani.
 
Forrás: inforadio.hu