Az elmaradt kompenzáció miatt perel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Mennyi költségtérítés jár?

A jelek szerint Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője nem bízik a bankszámla kompenzáció ügyében történő megegyezésben. Ha perelni akar, itt megtudhatja, hogy csatlakozhat – írja a stop.hu.

 „Láthatóan nem fog menni, hogy megállapodjunk a KLIK-kel és más munkáltatókkal, illetve fenntartókkal az illetmények bankszámlára utalásának 2013. decemberéig, a Kjt. (a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény - a szerk.) alapján járó költségtérítésében, de még egy ezt kiváltó kompenzációban sem. Így nem marad más, mint peres úton érvényesíteni igényünket” - írta levelében Nagy Erzsébet. Az ügy előzménye, hogy Nagy próbapert indított, és meg is nyerte, nehezen, több körben. Ezt mégsem követte országosan tömeges kompenzáció.

Kik és kitől követelhetik ezt?

  A KLIK-nél foglalkoztatottak a KLIK-től, mivel a KLIK a jogutódja az átadott intézményeknek, az önkormányzatnál vagy annak intézményében foglalkoztatottak a munkáltatótól, a korábban önkormányzati intézményben dolgozók a volt munkáltató fenntartójától, tehát szintén az önkormányzattól (azok is, akik önkormányzati intézményből vállalkozóhoz vagy céghez kiszervezettek).

   Három évre visszamenőleg érvényesíthető az igény, ezért célszerű még perindítás előtt levelet írni a fenntartónak vagy a munkáltatónak már csak az elévülés megszakítása érdekében is. Aki már írt ilyet, akkor ennek a másolatát mindenképpen kerítse elő, mert ezzel igazolható, hogy az elévülés megszakadt. Nagy szerint ezért lehet például 2010. januárjáig követelni az elmaradt költségtérítést.

Kik kaptak már költségtérítést és mennyit?

   Pécsett csak a jelenleg is önkormányzatnál vagy önkormányzat intézményében foglalkoztatottak kaptak kompenzációt, nettó kb. 20.600.- Ft-ot, ami messze nem annyi, mint amennyit az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórumon az Önkormányzati Oldal pernyerésem esetére ígért. Egyébként én nem kaptam egy fillért sem, arra hivatkozva, hogy egy időközben a KLIK-be átszervezett intézményben dolgozom.

Mennyi költségtérítés jár?

   Mivel nincs megállapodás sem a munkáltatóval, sem a fenntartóval költségtérítés helyett egy egységes kompenzáció összegéről, ezért ki kell számolni és kimutatni az illetmények bankszámlára utalásának és havi egyszeri felvételének konkrét költségét havi bontásban.

Mit kell kiszámítani?

   Minden hónapban a nettó, átutalt illetményt kell alapul venni, és az alapján kiszámítani az egyszeri pénzfelvétel díját, a havi zárlati vagy számlavezetési díjat és az éves kártyadíjat kell összeadni. Nagy Erzsébettől megtudtuk: az OTP valamennyi számlatípusára vonatkozó adattal rendelkezik, az érdeklődőknek át tudja küldeni az ehhez tartozó Excel táblázatot, amelybe csak be kell írni az adott havi nettó béreket, és az kiszámolja a költségtérítés összegét

Kit lehet keresni ez ügyben?

Nagy Erzsébetet a nagyerzsi(at)gmail.com mailcímen, vagy a PDSZ jogászát, dr. Molnár Pétert a 30/204-81-22 vagy 72/516-005-ös telefonszámon.

Kiket képviselnek a bíróságon?

   Aki megbízást ad és a fenti adatokat is összeszedi, és fénymásolja a havi nettó illetményét tartalmazó számlakivonatokat, tagságtól függetlenül bekerülhet abba a csoportosan beadandó keresetbe, amely a munkáltatója vagy fenntartója ellen készül. A perindítást meg fogja előzni egy felszólító levél, amelyet a PDSZ jogásza ír.
 
Forrás: stop.hu