Munkaerő-kölcsönzés a vagyonvédelemben

Új trükk
 
Vagyonvédelmi Felügyeleti Hatóság létrehozását sürgeti a Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége, mert még mindig sok a feketén dolgoztató, a munkát továbbpasszoló végtelen alvállalkozói lánc. Illetve mivel az utóbbi már bejelentésköteles, az új trükk a kölcsönzés, írja a Népszabadság.
 
   A vagyonvédelmi vállalkozásoknak be kell jelenteniük, ha alvállalkozókat alkalmaznak, hogy nehezebb legyen az adóelkerülés. Azonban a cégek találtak kibúvót, a legújabb szabálytalanság a munkaerő-kölcsönzés, ami ebben a szektorban eddig nem volt jellemző. 

   Azonban a munkáltatói jogokat a vagyonvédelemben a kölcsönvevők helyett a munkaerőt kölcsönzők gyakorolják, a munkavállalók sokszor nem is tudják, kinek dolgoznak, ki a kölcsönadójuk és kinek kölcsönözték ki őket.

   Papíron szerepelnek a levont és befizetett járulékok, amelyek azonban nem érkeznek meg rendeltetési helyükre, így a munkavállalók nem biztosítottak. Az egyik megoldás az lehetne, hogy a fővállalkozón is be lehetne hajtani az elmaradásokat, így nem állna a cégek érdekében az elkerülő út. A Vagyonvédelmi Felügyeleti Hatóság pedig a hatékonyabb, egy kézben lévő ellenőrzéshez járulhatna hozzá. 

Forrás: Népszabadság