A határ mentén szinte minden állást magyarok töltenek be

Döntően ránk épít az ausztriai turizmus

A határmenti Burgenland szállodáiban és éttermeiben szinte minden állást magyarok töltenek be, de a távoli Tirolban és Voralbergben is döntően magyarokra épít a turizmus. Vetélytársaik szinte nincsenek az osztrákok és németek egyre kevésbé akarnak a sok szempontból kényelmetlennek tartott vendéglátásban dolgozni, bolgár, román, cseh, lengyel vagy horvát vendégmunkások pedig csak mutatóba bukkannak fel.

   Egyre inkább a magyarokra épít az osztrák szálloda- és vendéglátó ipar, becslések szerint több tízezer magyar dolgozik az osztrák turisztikai iparban. A határ közeli Burgenbland tartományban naponta több tízezres nagyságrendben ingáznak a nyugat-magyarországiak, de a határtól távol levő városokban és falvakban is szinte csak magyar szót hallani a személyzet köréből.
 
   Neustadtl Dániel, a karintiai Hunguest Hotel Heiligenblut igazgatója szerint a magyarok migrációjának két oka van: az elmúlt évtizedben legalább 100 kisebb-nagyobb hotelt vásároltak meg magyarok, s ők érthetően sok esetben inkább otthoni munkaerőt alkalmaznak, másrészről az osztrákok számára "rangon aluli" lett a szállodai-éttermi munka, ezért meghagyják ezeket a vendégmunkásoknak - többnyire a magyaroknak.
 
   Ők viszont örömmel mennek is, hiszen a fizetések a magyarországi béreknek akár 2-4 szeresére is rúghatnak. Az igazgató tapasztalatai szerint az ottani álláshirdetésekre 90 százalékban magyarok jelentkeznek, helyiek csak nagyon ritkán. A ranglétra legalján álló mosogatók és takarítók - heti hatnapi munkával - havonta nettó 1100-1200 eurót keresnek, a felszolgálók 1100-1400 euró, míg a szakácsok - ez utóbbi hiányszakmának számít ott is - 1500-1700 eurót, a főszakács pedig akár 2000 eurót is hazavihet.
 
  A havi bérhez ráadásul ingyenes lakhatás, szezonvégi jutalom, illetve 13.és 14. havi bér is jár - arról nem is beszélve, hogy étkezésre sem kell költeniük. Így nem számít különlegesnek, hogy szezonvégén 4-5000 eurós megtakarítással tér haza egy pincér vagy szakács. Feltéve, ha hazatér, s nem költözik ki végleg a családjával. A fenti bérek persze tartományonként különbözőek - fejtegeti Neustadtl - a legmagasabb árak - így érthetően a bérek is - Tirolban találhatók.
 
Szeretik a magyarokat
 
  Körülbelül 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, nagyrészt Londonban, 100 ezernél is többen Németországban, jellemzően Berlinben, Bajorországban és Baden-Württembergben, és legalább 60-70 ezren Ausztriában.
A német statisztikai hivatal szerint csak 2011-12-ben több mint 70 ezer, 2008 óta nagyjából 120 ezer magyar telepedett le hivatalosan német területen.
Jonathan Knott, budapesti brit nagykövet egy Indexnek adott interjúban azt mondta, hogy London ma a világ ötödik legnagyobb magyar városa lehet az ott élő magyarok száma alapján. A hivatalos adatok is ezt mutatják: 2007 és 2010 között évente 12-15 ezer, 2012-ben pedig több mint 17 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot. Ez a szám a 2013-as évben bizonyára tovább emelkedett.
 
  A magyar vendégmunkásokról jó kép alakult ki az osztrák tulajdonosok és vendégek körében. Szorgalmasak, szívélyesek, megbízhatóak - nem éppen úgy, mint idehaza. Ha úgy tetszik ott, nyújtják az itthon sokszor hiányzó magyarosch vendégszeretetet... A magas bér nagyon csábító, hiszen a magyarországi bérek roppant alacsonyak: nem ritka, hogy egy itthoni szállodaigazgató keres annyit, mint egy ausztriai szakács.
 
  Öt-hat évvel ezelőtt még csak a nyugat-magyarországi hotelek panaszkodtak az osztrák elszívó hatásra - emlékszik vissza Neustadtl - pár évvel ezelőtt már a budapestiek, az elmúlt évben pedig már kelet-magyarországról is csábítanak munkaerőt. Elsősorban persze olyanokat, akik beszélnek legalább alapfokon németül, de ma már ennek hiánya sem akadály: gyakori ugyanis, hogy az ottani vendéglátóhelyek közösen szerveznek nyelvtanfolyamokat a magyaroknak.
 
Nem feketén!
 
  A fizetések mellett azonban az is roppant nagy vonzerőt jelenthet, hogy Ausztriában a feketemunka szinte nem létezik: mindenki bejelentett dolgozó, még akkor is, ha csak idénymunkára érkezik. A téli síszezon és nyári főszezon idejére átlagosan akár háromszorosára is nőhet az alkalmazottak száma a Hunguest Hotels szállodaigazgatója szerint, aki ugyanakkor azt is elismeri, hogy közép- vagy felsővezetői szinten nagyon ritka a magyar munkavállaló.
 
   Az idei szezon viszont kicsit más. Az igazgató szerint nem ígérkezik fényesnek, mert a focivébé otthon marasztalja az egyébként legnagyobb számban érkező németeket. Így emiatt egy sor hotel a nyári szezonra egyáltalán nem nyitott ki, vagy a főszezont július közepén a vébé zárása után kezdi.