Szüneteltetné egyéni vállalkozását?

Szigorú szabályok

Egyéni vállalkozását a nyári hónapokra szünetelteti a nyelvtanár. Egész évre szóló iskolai szerződését is módosítani kell erre az Időszakra? Lehet-e élő szerződése, holott munkát ekkor nem végez? Az Adózóna olvasójának kérdésére Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértőnk válaszolt.

   A vállalkozás szüneteltetésének idejére mondhatjuk úgy is, hogy igen szigorú szabályok vonatkoznak – figyelmeztetett Juhász Tibor.

   Minimum egy hónap, maximum öt évig lehet szüneteltetni egy vállalkozói tevékenységet.

   A szüneteltetést csak a vállalkozó és csak elektronikus úton – ügyfélkapun keresztül – jelentheti be.

   A szüneteltetés bejelentését követő másnap történik meg a vállalkozói tevékenység szüneteltetése.

   A fizetési kötelezettségeit a szüneteltetés ideje alatt is maradéktalanul teljesíti.

   A kiváltott vállalkozói igazolványt a vállalkozás székhelye szerinti illetékes okmányirodában le kell adnia a vállalkozónak.

   A szüneteltetés ideje alatt, ha a vállalkozó főállású vállalkozó, akkor az egészségbiztosítása nem biztosított. Ilyen esetben be kell nyújtani az egészségügyi ellátással kapcsolatos változást bejelentő lapot az illetékességgel rendelkező NAV-hoz, és havi 6810 forintot fizetni kell.

   Ha van vállalkozói bankszámla, akkor a szüneteltetést ott is be kell jelenteni, de megszüntetni nem kötelező, de a kamat utáni adózási szabályok a jogállás-változás miatt változnak.

   A vállalkozás szüneteltetése alatt vállalkozói tevékenységet nem folytathat, ahogyan Ön is helyesen érinti a kérdésben, számlát nem állíthat ki, költséget nem számolhat el. Amennyiben mégis számlát állít ki az a vállalkozás, amelyik szünetel, akkor a szüneteltetés semmisnek minősül, és a bejelentés és a számla kiállítása közötti időszakra az összes járulékot, adót meg kell fizetnie.

   A fentiekből következően Juhász Tibor álláspontja szerint a szünetelés érinti a meglevő szerződést, miután nincs olyan adóalany, vállalkozó, aki kvázi engedéllyel rendelkezik a szerződéses kötelem teljesítésére, azt a szünetelés hatálya alatt teljesíteni tudja, ha a szerződés szerint volna szolgáltatási kötelezettsége, vagy azt, vagy a szünetelést nem tudja betartani.

  Következésképpen, a megbízó sem tart igényt a szolgáltatásra akkor a szerződés nem abban a formában áll fenn, akkor célszerű olyanná alakítani, ami a felek valós gazdasági tartalmára vonatkozik.

Forrás: adozona.hu