Nem költözhet vidékre a minisztérium

Irdatlan pénzbe kerülne a honvédelmi tárca Székesfehérvárra költöztetése

 NATO-elvárásokkal ütközik és irdatlan pénzbe kerülne a honvédelmi tárca Székesfehérvárra költöztetése – ez az egyik legfőbb akadálya a kormány által várhatóan jövő hét szerdán második olvasatban tárgyalt minisztériumi decentralizációnak – írja a Heti Válasz.

   Akárcsak az igazi csatatéren, a politikában is a baráti tűz a legfájdalmasabb. Márpedig a földművelésügyi és a honvédelmi tárca vidékre költözését a Fidesz egyik nagyágyúja sorozta meg a minap. „Teljesen elhibázott, végiggondolatlan ötletnek tartom, remélem, hogy nem lesz belőle valóság” – nyilatkozta Kövér László házelnök a Katolikus Rádiónak. Pedig a kabinet a nagy ügyeknek kijáró lendülettel jelentette be, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak Székesfehérváron, a Földművelésügyi Minisztériumnak Debrecenben a helye. A decentralizációs csomagnak része még a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságának Kecskemétre költöztetése és a kormányfő stábjának a budai Várban, az egykori karmelita kolostorban való elhelyezése.
 
   Információink szerint az érintett két minisztériumnál már el is kezdődött annak felmérése, hogy a tisztviselők közül ki vállalná a költözést – úgy tudjuk, az ötszáz fős honvédelmi tárcánál és a hétszáz fős földművelésügyi minisztériumnál is bőven egyharmad alatt van a költözésre kész alkalmazottak száma. Ám nem csak a nagyarányú munkaerőpótlás okozna a gondot. Ugyan érvként szokás felhozni, hogy Székesfehérvár amúgy is katonaváros, hiszen itt székel a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (ÖHP), ám ez valójában a költözés ellen szól. NATO-alapelv, hogy két ilyen fontosságú irányító központ nem lehet egy helyen, mert háború esetén egy támadással meg lehet őket semmisíteni. Magyarán, a honvédelmi tárca költözése esetén az ÖHP-t ki kellene telepíteni, ami jelentősen növeli a költségeket.

Forrás: Heti Válasz