Pert nyert a szakszervezet az állam ellen

Fizethetnek a kórházi dolgozóknak

Perek dömpingjét indíthatják azok az egészségügyben dolgozók, akiktől megvonta munkaadójuk a jubileumi jutalmat, mert szerintük megszakadt az érintettek munkaviszonyának a jogfolytonossága akkor, amikor a korábbi állami fenntartású egészségügyi intézményeket gazdasági társasági formába kényszerítették -- közölte  Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke, melyről a Világgazdaság is beszámolt.

  Az állam 2011-ben összesen 27 fekvőbeteg-szakellátó, és ehhez kapcsolódó egészségügyi háttérszolgáltatásból alakított teljes mértékben állami tulajdonú gazdasági társaságot, majd két évvel később ezt is megváltoztatva ismét költségvetési intézményé tette. A munkaadók erre a két évre hivatkozva állítják: nincs jogfolytonosság, nem jár a jubileumi pénz a 30, 40, 50 éve dolgozóknak. Az eljárással egészségügyiek ezreit károsíthatja meg az állam.
 
    Az ASZSZ az Egri Ápolási Szakszervezet és az Autonóm Területi Szakszervezet kezdeményezésére indított eljárást. Az Egri Munkaügyi Bíróság kimondta: ki kell fizetni a jubileumi pénzeket, a munkaviszonyt ugyanis ilyen helyzetben folytonosnak kell tekinteni. A döntést az Egri Törvényszék is megerősítette.
 
  A bíróság a vonatkozó jogszabály alapján úgy fogalmazott, hogy az érintett dolgozók munkaviszonyát úgy kell tekinteni, mintha a gazdasági társasági formában töltött időtartam alatt is közalkalmazotti jogviszonyban lettek volna.

Forrás: Világgazdaság