Bárdos Judit: Az íróasztalfiókban végzik az életpályamodellel kapcsolatos tervek

Mindent a pénznek vetnek alá

 Az ATV Start vendége Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára volt.akivel arról beszélgetett a műsorvezető, hogy Orbán Viktor biztonságosabb, stabilabb, kiszámíthatóbb életpályát ígért a rendőröknek.

- Orbán Viktor azt mondta, hogy biztonságosabb, stabilabb, kiszámíthatóbb életpályát ígér a rendőröknek, de ezt most már nem először halljuk. Szerintem az elmúlt években folyamatosan ezt ígérik nekik. Hol van ez az életpálya? Hogy áll ez az ügy?
 
- Az elmúlt évtizedben kezdődött meg annak a munkának a kidolgozása, amely életpálya modellt kezdett ígérgetni a rendvédelmi dolgozóknak, nemcsak a rendőröknek, ide tartoznak a tűzoltók és a bv-sek is. Az első Orbán kormány idején leépítették az összes kedvezményt, ami a rendvédelmet megillette volna…
 
- Az is egy életpálya modell.
 
- Az is egy életpályamodell, igen és utána egész egyszerűen nem sikerült oda eljutni, hogy rendezzék az itt dolgozóknak az életét, nem modell tekintetében, hanem bérezés tekintetében sem. Most pedig legutoljára azt hallottuk a köztisztviselők napján, hogy a közszolgálati életpályamodellt kívánnak bevezetni, ennek egy része a kormányzati tisztviselők részére történik meg, másik része a rendvédelmi dolgozók részére, és ebből a körből teljes egészében ki akarják hagyni az itt dolgozó közalkalmazotti kört.
 
- Van egy életpályamodell, aztán azzal mi lett?
 
- Nem, ez pénzkérdés, legyünk egészen őszinték.
 
- Készülnek dokumentumok és aztán a kukában végzik.
 
- Készülnek dokumentumok és nem kukában végzik, hanem íróasztal fiókban végzik, valamikor majd újból előveszik, nincsen hozzá pénz, bár, az utat kezdik kikövezni. Ennek ez egyik fajtája volt, hogy a közszolgálati egyetemet létrehozták, megszüntették a rendőrtiszti főiskolát, a katonai főiskolát és stb. összetolták, ezzel remélve azt, hogy átjárhatóságot biztosítanak az egyik területről a másikra.
 
- Na, de hogyha mondjuk egy fiatal rendőr 30 éves korára ott akarja hagyni a pályát, akkor egy másik rendvédelmi ágazathoz akar átmenni? Ez a tapasztalat?
 
- Nem, a tapasztalat az, hogy elmegy, hiszen a most avatottak, ez a 140 tiszt, nem tudom, hogy tudják-e, hogy diplomás minimálbérért kerülnek el dolgozni a rendvédelem területére. Tehát itten nincsen semmiféle olyan pluszjuttatási-rendszer, amiért ők kiemelkednének a bérezést illetően.
 
- Mitől éri meg ma rendőrnek menni?
 
- Fix pálya, tehát ha valaki megragad, és szívesen végzi ezt a munkát, akkor egy életen keresztül itt dolgozhat, bár ma a fiatalok, akik 21, 22 évesen ide kerülnek, nem gondolnak arra, hogy mi lesz 65,70,75 éves korukban. Hiszen nem tudni, hogy akkor, amikor oda eljutnak, hány éves lesz a nyugdíjkorhatár.
 
- De lehet, hogy szívesebben gondolnának, ha tényleg lenne egy ilyen életpálya modell, ami biztosítja, hogy ha nem lesz nyugdíj, akkor is lesz miből élni. A tisztes öregkor.
 
- Ne haragudjon már, de ki tud előre számítani nemhogy 40 évre, de 1 évre előre sem.
 
- De hát akkor milyen életpálya modellről beszélünk, ha nem tudunk előre számolni?
 
- Hát egy pár évre előre kellene tudni számolni, hogy hogyan tudom felépíteni a saját karrierrendszeremet, mert tévedés azt hinni, hogy mindenki itt vezető kíván lenni a rendvédelem területén. Megélhetést szeretne szerezni erről a területről. Tehát ő úgy akar dolgozni, hogy ebből el tudja tartani saját magát, a családját, a gyerekeit iskoláztatni..
 
- Ez nem egy túlzott ambíció. Ezt ma a pálya nem kínálja?
 
- Nem, nem.
 
- Tehát addig marad a fiatal rendőr, amíg mondjuk nem lesz családja és nem kerül szembe azzal a kérdéssel, hogy mégis miből tartod el a gyerekedet drágám?
 
- Ha ezzel a kérdéssel szembekerül, akkor vagy másodállást, mellékállást vállal, hogy a lehetőségei megengedik és a jogszabály ezt nem tiltja, vagy pedig pályaelhagyóvá válik, és olyan területre megy, ahol a saját szakmáját vagy esetleg más diplomáját tudja kamatoztatni. Ez inkább jellemző most a tűzoltókra, akik pályaelhagyókká váltak, miután állami tűzoltókká váltak, a másik pedig a végrehajtói szolgálatban lévők rendőrök, főleg vidéken.
 
- De ehhez a munkához nem kellene rutin? Mondjuk az, hogy valaki tűzoltó legyen és jó tűzoltó legyen, ahhoz nem kellene az, hogy néhány évtizedet eltöltsön a pályán és mondjuk a  fiatalok példaképévé tudjon válni meg fogásokat tudjon mutatni?
 
- Mondjuk jó rendőrnek is kellene, hogy mentorai legyenek..
 
- Jó, ha ez egy példa volt, hogy ön hozta előbb a tűzoltókat példának okáért.
 
- Igen. De nincsenek mentorok a rendszerben. Tehát van egy korosztály, amely teljesen hiányzik. Ez 40 éven felüli korosztály teljes egészében hiányzik a rendszerből.
 
- De hát akkor mindig is hiányozni fog, mert huszonévek végén a rendszerből távozni azok a  fiatalok, akik később majd mentorok lehetnének.
 
- A szakma jelenleg ezzel nem foglalkozik.
 
- Van elég jelentkező az egyetemre…
 
- Van elég jelentkező, fel tudják tölteni. A szakközépiskolákat, túljelentkezés van az egyetemről, és azzal nem foglalkozik, hogy 4, 5, 20 év múlva mi fog történni a rendszerben. Mindent a pénznek vetnek alá.
 
- Ebből nem lesz életpálya modell. Ha nem foglalkozunk azzal, hogy mi lesz pár év múlva, milyen modellt akarunk mi felállítani.
 
- Készen  vannak ezek az életpálya modellek, tessék nekem elhinni, csak nem került elő, nem vették elő, mert nem tudnak hozzá rendelni pénzt.
 
- Mennyi pénzt nem tudnak hozzárendelni?
 
- Milliárdok kellenek.
 
- De az mégis mennyi? Nyilván az életpálya modellek különböző változatához, különböző számok is vannak.
 
- Jelenleg az illetményalap 38 600 forint amire ráépülnek a fizetések, már közzel, több mint tíz éve azt mondjuk, hogy a mindenkori minimálbérnek kellene lenni a  rendvédelem területén az illetmény alapnak, meg kellene szüntetni a  pótlékrendszert, ezáltal meg is lehetne szüntetni és egy olyan biztos megélhetést lehetne biztosítani a  kollégáknak. Ez olyan 30,40,50 milliárd forint.
 
- Ez évente? A mostanihoz képest mekkora a differencia csak modellbe számoljunk..
 
 
- Évente nem olyan sok, mert évente nem olyan sokkal emelkedik a minimálbér. Éves szinten. Gyakorlatilag évente egy olyan 5-10 milliárd forint lenne.
 
- Magyarán, ha én most jól számolok, akkor a következő mint egy tíz évet életpálya modellszerűen az egész ágazatra mondjuk egy…én most demagóg leszek, én tudom, egy Puskás Ferenc Stadion felújításából meg lehetne oldani.
 
- Így van, ezt meg lehetett volna oldani már ezelőtt 2,3,4 évvel is. Tehát nem azt akarjuk, hogy úgy, mint a pedagógusok, hogy részleteiben emelkedjenek ezek a bérek. Ezt egyszerre kell megoldani, sőt meg kell nézni, külön kéne rendszert alkotni, a már rendszerbe több éve bent lévő kollégának részére és a bejövők részére is.
És van még egy nagyon nagy probléma. A jelenlegi életpálya nem biztosít olyan lehetőséget, hogy aki a szakmában megrokkan, és még nincs annyi szolgálati ideje, hogy rokkant nyugdíjat szerezzen, azzal mi lesz. Az utcára kerül. Tehát nincsenek olyan státuszok, munkakörök kreálva a rendszerbe, ahova át tudják irányítani ezeket az embereket.
 
- Na, most hallgatom tíz perce és minél tovább hallgatom annál kevésbé értem, hogy miért megy el ma valaki rendőrnek, tűzoltónak, bv-s dolgozónak. Tehát ebbe mi a jó?
 
- Fix állás.
 
- De hát most mondja el, hogy milyen kockázatokat, milyen megélhetési kockázatokat, hát köszönöm szépen.
 
- Igen, húsz évesnek, aki nem tud máshol elhelyezkedni. Ez még mindig fix állás. 
 
- Azért mennek rendőrnek, mert nincs máshol hely? Tehát nem találnak állást?
 
- Gyakorlatilag igen, gyakorlatilag ez így igaz.
 
- De hát ez nem egy jó kiválasztási modell.
 
- Túljelentkezés van és főleg azokról a területekről van túljelentkezés, ahol nagy a munkanélküliség. Ilyen egyszerű.
 
- Hát, lehet, hogy életpálya modell nincs, de az a modell, amit lefestett, hogy merre fele halad a rendőrség az sok jót nem ígér. Életpálya modell lesz? Most Orbán Viktor megont elmondta, hogy lesz. Hisz neki?
 
- Szerintem lesz, én a Belügyminisztérium vezetésének hiszek jelen pillanatban. A köztisztviselők napján a közigazgatási államtitkár kijelentette, hogy lesz életpálya modell, én hiszek Felkai úrnak. Bár a templomban kell hinni és nem az emberekben, de egy biztos, hogy a konvergencia program azért itt komoly pénz beinjektálását a rendszerbe 2016-2017-ig nem engedi meg.
 
-Hát akkor ez azt is jelenti, hogy addig nem lesz életpálya modell, legfeljebb beszélünk róla.
 
- Beszélünk róla, lehet, hogy felépül, de, hogy pénzt nem fog hozni, az biztos.